Suntem într-o criză a democrației, a guvernării, a integrării europene!

Suntem într-o criză a democrației, a guvernării, a integrării europene!

0 89

Ce se remarcă în acest grafic?
O fi reușita și legitimitatea campaniei anticorupție?
Sau o fi un indiciu al încrederii în democrație, în noua clasă politică, o fi victoria democrației, sfârșitul istoriei, chiar legitimitatea guvernării?
Mă întreb, pentru că eu chiar n-am văzut explicații sociologice din partea prestigioșilor analiști și aș vrea să înțeleg ce se vede în acest grafic.
Pentru că mie mi se pare că unii mai puțintei la minte, dar cu mult tupeu, așa au înțeles ei că rezultatul acesta e echivalent cu legitimarea puterii lor, cu confirmarea direcției de guvernare decisă în urmă cu 10-12 ani în România, că e mult dorita schimbare a clasei politice, care e aclamată în stradă de tinerii frumoși și liberi…

Ce înseamnă prezența la vot de aproape 3 ori mai mică?
Înseamnă că oamenii s-au împăcat cu soarta, că nimic nu mai e de făcut, de decis și că se dă mână liberă ”elitei” la întremat soarta țării.
Că a învins câmpul tactic. Asta s-a înțeles și ca atare trebuie să îl aducem din nou pe tapet ca să își facă minunata treabă de consolidare a bunei guvernări. Eu nu prea cred.

Domnilor (și mă adresez cu ”domnilor” pentru că doamnele sunt cel mai prost reprezentate în guvern din 1990 încoace), ceea ce vedem în acest grafic este o criză a democrației, a guvernării, a integrării europene.
Da, chiar și a integrării europene, uităm că am pornit de la o încredere colosală în UE, cea mai mare dintre statele membre, ei bine, ați reușit performanța să se degradeze și asta, desigur, cu participarea Comisiei Europene în egală măsură.
Cum să crezi că poți aduce în prim plan instrumentele și temele care au erodat democrația în România?
Cum să crezi că mai poți veni cu dosariade, cu schimbarea Constituției, cu placa ”risipei banului public”, instigării împotriva bugetarilor, cu aceeași mocirlă care ne aruncă în Africa Subsahariană?
Ce încredere există pentru o astfel de politică?
Ne spune graficul și rezultatul votului. 16%?
Legitimitatea pentru actuala direcție a României este de 16%, să nu uitați.
(sursa graficului e ziaristii.com)

Autor: Cristian Moisoiu

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.