Sunt și retrocedări respinse – o școală din clădirea „Szacsvay Imre” din...

Sunt și retrocedări respinse – o școală din clădirea „Szacsvay Imre” din Oradea!

0 124
Printr-o sentinţă definitivă, Tribunalul Bihor a respins retrocedarea clădirii Şcolii Generale „Szacsvay Imre” din Oradea, Bisericii Romano-Catolice – titrează cotidianul transilvănean „Krónika”. În sentinţa pronunţată joi, cea de-a doua instanţă a respins apelul Parohiei Romano-Catolice Olosig din Oradea şi a menţinut ca definitivă hotărârea de respingere a acţiunii pronunţată de instanţa de fond. 

Parohia a cerut în instanţă să se constate calitatea sa de succesor în drepturi şi obligaţii a fostei Asociaţiuni pentru Cerşetori şi Copii Părăsiţi “Sfântul Ladislau”, înfiinţată de Episcopia Romano-Catolică Oradea, cu scopul de a iniţia retrocedarea imobilului.
În urma sentinţei definitive, Consiliul Local Oradea a anunţat că au fost înlăturate obstacolele cauzate de litigiu pentru renovarea şcolii şi, în curând, se vor demara lucrările de asfaltare a curţii şcolii şi renovarea faţadei clădirii. La cele două nivele superioare ale celei de-a doua clădiri a Şcolii  “Szacsvay Imre”, a fost creat un cămin pentru 48 de elevi, cu sprijinul statului ungar, în valoare de 20 de milioane de forinţi (287.000 lei).
Căminul a fost inaugurat în urmă cu o săptămână de către secretarul de stat Árpád János Potápi in sperantza constituirii unui „front” de rezistentza….
Imobilul aflat în litigiu a fost preluat de la Biserica Romano-Catolică de către statul român  prin naţionalizare, in scopul restaurarii necesare, activitatea acesteia fiind coordonată de călugăriţe. Clădirea  se află în centrul oraşului Oradea, fiind construită în stil eclectic, la începutul secolului al XX-lea.

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.