Sunt destui secui pentru un …TINUT!

Sunt destui secui pentru un …TINUT!

0 163

Abordand subiectul astfel, mai intaii sa stabilim care este numarul secuilor din Romania? Pentru cine si mai ales pentru „cate persoane ” este vorba cad „revendici” un asa zis „Tinut Secuiesc”?
La ultimul recensamint s-au declarat oficial si au fost inregistrati ca atare circa 5.000 (doar cinci mii !!) de secui… Pai daca sunt doar atatia, nu este cel putin deplasat sa se solicite si mai ales li se acorde un statut atat de „aparte” intr-o tara in care – caz rar in Europa – fiecare nationalitate este reprezentata in Parlament?
Recentul „scandal” provocat de fostul pastor-informator, Laslo Tokes, ce urmeaza probabil, sa faca ceva valuri la Uniunea Europeana, ar presupune sa le atribuim un „tinut” de o intindere proportionala cu numarul secuilor.
Dar acesti 5000 (cinci mii) de secui nici nu prea ….sunt recunoscuti ca ar exista. In nomenclatorul minoritatilor din Romania, secuii nu sunt inregistrati si nici nu au reprezentant in Parlament, alaturi de celelalte minoritati. In plus, nici macar una dintre acestea nu revendica in Romania un teritoriu propriu. Ba chiar liderii maghiarimii, la aceasta intrebare iti raspund ca secuii au fost asimilati si de fapt acum …sunt maghiari!!! Deci, secuii nu prea… exista. Deci tocmai cei care pretind sa se recunoasca existenta unui „tinut secuiesc” sunt si cei care, cu jumatate de gura, nu confirma existenta secuilor ca etnie distincta, adica liderii UDMR!!
Numai ca aceste adevaruri au fost falsificate, atat de liderii unguri de la Budapesta, cat si din UDMR. Principalul interes sa-i declare pe secui (inclusiv pe cei circa 200.000 de tigani maghiari!) drept unguri, a pornit de la …necesitatea de a creaste la peste 5% numarul maghiarilor din Romania,pentru a putea participa la alegeri ca organizatie/partid rerezentand o etnie!! Daca secuii sunt unguri, „la fel de unguri cum sunt oltenii fata de romani” (citandu-l pe Attila Verestoy), atunci a infiinta un Tinut secuiesc in Romania este un non sens! Ca evolutie istorica, secuii si ungurii sunt totusi doua neamuri diferite. Acesti secui – ce se considera secui, iar nu maghiari (!) – sunt de ordinul sutelor de mii!!
Exista un exceptional studiu intitulat „Gesta Siculorum”, publicat de Adrian Hamzea intr-un exceptional serial din Revista Astra care detaliaza, cu multe documente originale, tocmai acest adevar istoric indubitabil!
De asemenea, secuii, ca grup etnic chiar si religios distinct, au fost mentionati in toate statisticile austro-ungare pana la 1919, la Trianon, cand despre acest Grup etnic, brusc, nu a mai vorbit nimeni. Au fost declarati, pur si simplu unguri, din interese politice, fara sa-i intrebe nimeni ce sunt. Daca s-ar tine, chiar si azi, un referendum adevarat in „secuime”, in care sa fie intrebati ce sunt: ” secui sau maghiari?”, rezultatele ar fi neasteptate, chiar in randul unei populatii asimilate „intensiv” de catre unguri in ultimele 8-9 decenii!
Dar oare, stiu secuii din Harghita si Covasna ce au de pierdut atunci cand au renuntat sa se mai considere secui? O cercetate sociologica finantata de UE a constat tocmai ca li se ascunde acestor etnici ce au avut de pierdut atunci cand s-au declarat maghiari! Legislatia comunitara din UE, sprijina in mod justificat si generos acele entitati etnice minoritare care nu au sprijinul unei tari mama.
Asa sunt, de pilda, bascii din Spania si din Franta ce se bucura de importante drepturi, nerecunoscute, bunaoara, germanicilor din Alsacia sau italienilor din Corsica, dar si tiganii. Motivul este acela ca etnicii care au o tara „mama ”, nu sunt amenintati cu pierderea in timp, a identitatii etnice, implicit cu disparitia etniei respective. De aceea ei sunt sustinuti de comunitate internationala, deoarece pentru ei nu exista tari de „sprijin/ bastina”.
Extrapoland, daca, sa zicem, sunt asimilati maghiarii din Romania, sau romanii din Ungaria, asta nu inseamna disparitia etniei romanesti sau unguresti. Dar daca dispar secuii din Romania, dispare insusi neamul secuiesc. Cu „sprijin” de la Budapesta, pe cale de dispartie nu sunt maghiarii din Romania, ci secuii din Romania, secuii in general. Ca si romanii din acele zone !! Iar asta nu din pricina unei politici de genocid a romanilor. Dimpotriva, secuii si putinii romani ramasi, sunt pe cale de disparitie din pricina politicii de maghiarizare fortata, a liderilor secui care si-au tradat neamul si au intrat in jocul meschin al UDMR.
Cata vreme secuii se declara maghiari, ei recunosc ca au o tara-mama, care, atat cat este permis de legile internationale, teoretic le va sustine interesele culturale. Daca lipseste un astfel de stat de bastina, oarecum protector, Uniunea Europeana si-a asumat obligatia de a fi tocmai protectorul acestor etnii specifice. Li s-a prezentat secuilor aceasta alternativa? Tare ne-am indoi…
Adevarul este ca secuilor li s-au ascuns dezavantajele faptului ca au tot acceptat sa se declare maghiari, inca de pe vremea raposatei Regiuni Autonome Maghiare, cand chiar liderii maghiari, membrii de frunte ai PCR, promovand „sloganul oficial ca in Romania traiesc „romani, maghiari, germani si alte nationalitati…” le-au anulat identitatea etnica.

Prof. DEAK ANDREI

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.