SUNATOAREA – ANTIDOTUL DEPRESIEI !

SUNATOAREA – ANTIDOTUL DEPRESIEI !

0 253

Sunatoarea este o planta foarte raspandita in Europa. Florile ei galbene sunt recomandate in mod curent pentru tratarea depresiei si anxietatii.
Depresia rimeaza perfect cu primavara, la inceputul acestui anotimp fiind mai frecventa decat ne imaginam.

Medicamentele antidepresive
Dar medicina traditionala ne mai ofera o solutie: sunatoarea.
Depresia, chiar in formele usoare, presupune o atentie speciala
In mod curent, depresia se trateaza cu ajutorul medicamentelor antidepresive. Dar e bine sa stim ca mai avem o solutie contra depresiei: sunatoarea. Aceasta planta da rezultate bune in cazurile de depresie usoara si tranzitorie. Principiul activ – hiperforina – al sunatorii, cunoscuta in folclor si sub denumirea „iarba Sfantului Ioan”, este inclus inca din 2002 printre recomandarile oficiale ale autoritatilor sanitare, in cazul unor episoade depresive pasagere, izolate la pacienti adulti. Recomandarea se bazeaza pe eficienta sunatoarei, similara cu cea a medicamentelor antidepresive. Argumentele sunt oferite de numeroase studii. Astfel, studiile demonstreaza ca sunatoarea nu numai ca este eficenta, dar este si foarte bine tolerata. In ceea ce priveste eficienta dintre sunatoare si unele antidepresive se poate pune frecvent semnul egalitatii. Astfel 22 de studii sustin ca intre 40% si 76% dintre pacienti au fost tratati cu medicamente antidepresive si starea lor de sanatate s-a ameliorat. Pe de alta parte, intre 43% si 76% dintre pacienti au beneficiat de o stare de sanatate mai buna cu ajutorul sunatoarei. De asemenea, studiile efectuate pe un esantion de 500 de pacienti au aratat ca medicamentul antidepresiv si sunatoarea au dat aceleasi rezultate care au persistat in timp aproximativ sase saptamani. Eficacitatea a fost demonstrata in numeroase studii de specialitate, motiv pentru care este prescrisa in mod frecvent nu numai de medicii europeni dar chiar si de cei americani.


Femeile care folosesc pilula contraceptive si isi trateaza starile depresive cu infuzie de sunatoare risca sa ramana insarcinate. Aceasta este concluzia unui studiu efectuat in SUA. Primul studiu clinic in acest sens, aduce elemente convingatoare privitoare la faptul ca sunatoarea
anuleaza efectul contraceptiv al pilulei.
Pilula contraceptiva are misiunea de inhiba secretia de progesteron, un hormon resposabil gradul ridicat de fertilitate mai ales in perioada ovulatiei.
Au mai fost realizate rapoarte medicale in legatura cu sarcinile nedorite, in cazul femeilor care se
trateaza cu sunatoare. Cu un ceai de sunatoare poti scapa cu siguranta de depresie dar te poti pomeni ca iti creste burta, chiar daca ti-ai luat constiincios pilula.
Sunatoarea are efect inhibitor si asupra altor medicamente. In mod special acest efect inhibitor se manifesta vis a vis de medicamentele antiretrovirale.
Cele recomandate pentru respingerea unei grefe de exemplu.
Acelasi efect inhibitor il are si asupra medicamentelor anticoagulante si antimigrene (e adevarat ca nu la toate)anticovulsive, contraceptive orale, impunosupresoare etc. Acest comunicat a fost eliberat de prestigioasa agentie franceza AFSSAPS care subliniaza ca femeile care urmeaza astfel de tratamente trebuie informate asupra acestor aspecte, chiar sfatuite sa renunte la sunatoare daca nu isi doresc sarcini surpriza.
Nu exista alte efecte secundare…
Comparativ cu antidepresivele, sunatoarea nu provoaca efecte secundare, singurele inregistrate, si acelea foarte rar, sunt starea de voma si somnolenta. Desi sunatoarea nu presupune reteta medicului, ca in cazul antidepresivelor, totusi specialistii recomanda ca inainte de inceperea tratamentului cu sunatoare sa consultam un medic. Astfel, trebuie retinut ca sunatoarea este contraindicata in asociere cu anumite medicamente. S-a observat ca sunatoarea poate reduce efectul unor medicamente din categoria anticoagulante orale, anticovulsive, contraceptive orale, impunosupresoare etc.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.