Summit-ul UE de la Bruxelles vazut de presa mondiala

Summit-ul UE de la Bruxelles vazut de presa mondiala

0 122

Liderii europeni au semnat vineri un acord interguvernamental care va impune o disciplina fiscala si financiara mult mai dura in bugetele tarilor din zona euro. Marea Britanie, in buna traditie a “perfidului Albion”, a refuzat insa sa semneze acordul.

The New York Times considera ca noul tratat de salvare a zonei euro „ar putea imparti Europa in doua”.
Cotidianul american descrie aceasta zi drept una de importanta istorica, care va produce schimbari importante in „arhitectura” Europei. La 20 de ani de la semnarea Tratatul de la Maastrich, Berlinul are controlul efectiv asupra Europei, scrie The New York Times.

Le Figaro relateaza despre cuplul „Merkozy”, „invingatorii summit-ului”, dupa „noua ore de negocieri pentru un acord fortat”. La sfarsitul unei saptamani de negocieri intense, membrii delegatiilor prezente la Bruxelles au fost pe punctul de a crede ca noaptea de joi spre vineri, prezentata ca fiind cruciala pentru viitorul zonei euro, nu se va mai sfarsi niciodata, mai ales ca totul a inceput cu stangul.
Le Figaro scrie ca, inainte de deschiderea summit-ului, Nicolas Sarkozy si Angela Merkel s-au inchis intr-un birou cu premierul britanic David Cameron. „O propunere interesanta”, ar fi comentat un negociator. Tabloidele britanice au recomandat, de altfel, premierului britanic sa plece in capitala belgiana cu atitudinea unui „buldog”. Totodata, cotidianul francez il considera pe David Cameron „o victima a radicalismului sau”.

The Washington Post informeaza despre decizia Marii Britanii in contextul summit-ului european de la Bruxelles: „Marea Britanie da cu piciorul acordului fiscal al Uniunii Europene”. Veto-ul acordat de prim-ministrul britanic David Cameron, un conservator euro-sceptic, care pretuieste lira si priveste cu suspiciune reglementarile europene in domeniul afacerilor britanice, a pierdut controlul competentelor nationale la Uniunea Europeana si a izolat Londra intr-o regiune care se indreapta rapid spre integrare.

The Telegraph il are, de asemenea, in prim-plan pe premierul britanic : „David Cameron a devenit ‘singuraticul’ Europei”. Prim-ministrul David Cameron a facut un pas decisiv atunci cand a hotarat distantarea Marii Britanii fata de Europa, el devenind, astfel, primul premier care se opune adoptarii unui tratat european. David Cameron a provocat furia la scara larga in randul liderilor europeni prin refuzul sau, insa a incantat conservatorii si a pus sub semnul intrebarii viitorul Marii Britanii.

CNN: „Castig pe termen scurt sau durere pe termen lung? Marea Britanie spune nu tratatului”. Dupa zece ore petrecute la masa negocierilor, David Cameron nu a renuntat la garantiile cerute in interesul tarii sale. Ca atare, liderii Frantei si Germaniei i-au aratat usa premierului britanic si au hotarat o disciplina bugetara stransa in randul tarilor din zona euro. In legatura cu decizia lui David Cameron, cancelarul german Angela Merkel a declarat ca nu mai exista timp pentru „compromisuri slabe in ceea ce priveste euro”.

The Guardian se intreaba daca Marea Britanie se va adanci intr-o „izolare splendida sau mizerabila”.

Senatorii republicani din Statele Unite au propus vineri un proiect de lege prin care sa se retraga 100 de miliarde de dolari din conturile FMI, puse la dispozitie pentru a creste resursele Fondului, anunta AFP. „Fortarea contribuabililor americani de a salva tarile europene este nerezonabil si imoral”, a afirmat unul dintre senatori, Tom Coburn. Propunerea nu are insa nici o sansa de a fi promulgata, deoarece acest lucru ar implica votul celor doua camere ale Congresului, iar presedintele american Barack Obama s-ar opune cu siguranta.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.