Sulina intra in circuitul turistic

Sulina intra in circuitul turistic

0 56

Cu toate ca are statut de arie ecologica protejata, plaja din orasul Sulina a fost amenajata de primaria din localitate si a intrat in circuitul turistic.
Cele aproximativ 100 de hectare pe care se intinde aceasta plaja au, conform Legii 82/1993 statutul de Rezervatie a Biosferei Delta Dunarii, statut de domeniu public de interes national aflat sub conducerea Administratiei Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii (ARBDD).
Insa aceasta plaja a fost revendicata de Primaria Sulina inca din anul 2003, cand autoritatile au facut tot posibilul ca aceasta sa fie trecuta in domeniul privat al orasului si a scos peste 40 de hectare la vanzare catre persoane fizice si juridice care intentionau sa construiasca o megastatiune turistica.
Primarul orasului Sulina, Aurel Dimitriu (PD-L), si-a motivat decizia prin „necesitatea dezvoltarii turistice a orasului”, citat de Romania Libera.
In 2004, planul primarului Dimitriu a fost blocat de guvernatorul de atunci al Deltei, Virgil Munteanu. In scurt timp, primarul Dimitriu a fost pus sub urmarire penala pentru abuz in serviciu. DNA a comunicat ca dosarul plajei Sulina, dupa ce a fost declinat de mai multe ori de la unitatea centrala la sectia teritoriala din Constanta, a ajuns in urma cu cateva luni la Parchetul Tribunalului Tulcea, unde este in asteptare.
Desi comisarii Garzii de Mediu au propus sanctionarea administrativa si penala a directorului firmei Deltacons, Alexandru Stroe, care a amenajat o balastiera pe palaja protejata ecologic, si a primarului Sulinei, Aurel Dimitriu, pentru prejudicul de mediu produs, conducerea Comisariatului ARBDD al Garzii de Mediu nu a agreat aceastapropunere.
In consecinta, Primaria Sulina a declarat, zilele trecute, plaja deschisa circuitului turistic.
Pe plaja au fost aduse si ATV-uri care misuna pe cele 100 de hectare, unde ar trebui sa fie o liniste profunda specifica habitatelor salbatice periclitate.
Romulus Stiuca, directorul Institutului National de Cercetare-Dezvoltare Delta Dunarii, a declarat ca „pe plaja Sulina se conjuga foarte multe interese care aduc prejudicii majore mediului salbatic aflat sub protectie ecologica. Actuala conducere a ARBDD dovedeste o pasivitate suspecta privind protejarea habitatelor din aceasta zona unica a Europei. Administratia Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii a lasat Primaria Sulina sa construiasca ilegal infrastructura turistica pe aceasta plaja, desi singurul administrator legal este ARBDD”.

S.M.

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.