Suedia singurul stat U.E. unde romanii au nevoie de pasaport

Suedia singurul stat U.E. unde romanii au nevoie de pasaport

0 112

Cetatenii romani pot calatori in baza cartii de identitate in 26 din cele 27 de state ale UE. Suedia este singurul stat care inca nu a acordat Romaniei aceasta facilitate.


Ministerul Administratiei si Internelor continua demersurile pentru a convinge Suedia sa aplice Directiva CE nr. 38/2004 a Parlamentului European si a Consiliului, care da cetatenilor romani dreptul de a calatori pe intregul teritoriu al Uniunii Europene in baza cartii nationale de identitate.
In acest sens, ministrul Administratiei si Internelor, Vasile Blaga, intentioneaza sa abordeze tema facilitatilor de trecere a frontierei pentru cetatenii romani in discutiile cu omologului sau suedez, cu ocazia reuniunii Consiliului Justitie si Afaceri Interne al Uniunii Europene care va avea loc luna viitoare la Luxemburg.
Pana in prezent, Ministerul roman al Administratiei si Internelor a purtat corespondenta oficiala cu autoritatile suedeze pe marginea acestui subiect, fara a reusi sa ajunga la un rezultat favorabil.
Suedia a ramas singurul stat al UE care nu recunoaste cetatenilor romani acest drept, invocand faptul ca pe cartea de identitate eliberata in Romania nu este mentionata in mod expres cetatenia titularului. Ministerul roman Administratiei si Internelor considera ca mentionarea cetateniei nu este necesara, avand in vedere faptul ca acest act se elibereaza numai cetatenilor romani, nu si altor categorii de cetateni care au resedinta in Romania.
De la 1 ianuarie 2007, cetatenii romani au posibilitatea de a calatori fara pasaport, in baza cartii de identitate, in 26 din cele 27 de state ale Uniunii Europene.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.