Suc de mere romanesti din fonduri europene

Suc de mere romanesti din fonduri europene

0 224

Merele sunt fructele cele mai populare in Romania, pietele fiind pline de diverse soiuri de mere, la preturi derizorii, pe care nimeni nu se inghesuie sa le cumpere. Multi romani prefera sa aduca mere „de la tara”, fie din gradinile proprii, fie de la bunici, rude, prieteni care au din destul.
Asadar, marul nu este unul dintre fructele cele mai indragite poate si din cauza abundentei, fiind intalnit, literalmente pe toate drumurile.
Paradoxal, romanii consuma frecvent sucul de mere, artificial, comercializat in supermarketuri, fiind de multe ori, chiar si asa, mai racoritor si mai gustos decat alte arome disponibile in raft.
Un hunedorean a inteles care sunt resursele patriei, dari si cerintele pietei, si s-a gandit ca ar putea sa le valorifice. Daniel Barbu a hotarat pornirea unui business nou de productie de suc natural de mere.
Astfel, a achizitionat tehnologia pentru producerea sucului de mere din Germania si a amenajat o hala de productie de 130 de metri patrati.
Dat fiind ca afacerea sa crestea intr-un an cat altii in 10, ca Fat-Frumos in basme, romanul a decis ca a sosit momentul sa ceara ajutorul Uniunii Europene pentru dezvoltarea ei. Asa a aparut proiectul “Cresterea competitivitatii in productia de sucuri naturale prin extindere si achizitii echipamente in localitatea Bacia, judetul Hunedoara”, are o valoare totala de 430.000 de euro, din care banii de la UE reprezinta circa 282.000 de euro.
Firma are 20 de angajati si a inregistrat anul trecut vanzari lunare de circa 30.000 de lei. Merele pentru producerea sucului sunt aduse de pe piata autohtona, iar sucul este distribuit in ambalaje bag&box de 3, 5 si 10 litri. “Acum sunt in etapa in care inchiriez livezi pentru toamna. Am incercat sa aduc si mere din strainatate, insa m-ar costa mai mult transportul, decat merele. In plus au alt gust fata de merele romanesti”, precizeaza Barbu.
O cutie de suc de 3 litri are un pret de 20 de lei, in timp ce sucul la 10 litri se vinde cu 40 de lei. “Nu pot momentan sa ambalez la cantitati mai mici pentru ca tehnologia de ambalare costa foarte mult”, explica el.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.