Subiectele de la bac raman neschimbate

Subiectele de la bac raman neschimbate

0 68

Desi profesorii sunt impartiti in doua tabere si se cearta pe subiectele propuse de MEC pentru proba orala de Limba si Literatura Romana din cadrul examenului de bacalaureat, secretarul de stat pentru invatamant preuniversitar din MEC, Svetlana Preoteasa, a declarat ca subiectele probei orale de Limba si Literatura Romana nu vor fi schimbate si ca obiectiile aduse de unii profesori sunt tardive si neintemeiate.

Preoteasa, care a participat, alaturi de reprezentanti ai profesorilor si sindicatelor din invatamant, la o dezbatere organizata de comisia de invatamant a Camerei Deputatilor despre subiectele de romana de la bacalaureat, a aratat ca programa pentru examen nu se poate schimba acum si a invocat drept argument faptul ca subiectele respective sunt aplicate in acest moment elevilor care vor participa la olimpiadele internationale si pentru care a fost organizata o sesiune separata. Reprezentantul Ministerului a mai spus ca profesorii care contesta acum subiectele de la proba orala nu au participat la dezbaterile organizate de Minister pe acest subiect si a sugerat ca aceasta opozitie fata de schimbare este de fapt una fata de reformarea sistemului.

Profesorii acuza

Pe de alta parte, profesorii contestatari au sustinut in fata deputatilor ca proba orala de limba si literatura romana a devenit mai degraba o proba de comunicare, si nicidecum un mod de a testa competentele literare si culturale ale elevilor. In loc sa vorbeasca despre marii autori, copiii trebuie sa abordeze subiecte de legislatie europeana, de administratie sau sa analizeze pur si simplu texte fara valoare, sustin profesorii. Profesorii cer scoaterea celor 26 de subiecte problematice si reintroducerea acestora la bacalaureatul din 2009. In caz contrar, dascalii sustin ca pot ataca in contencios Ministerul Educatiei si Cercetarii. Si elevii pot ataca Ministerul in justitie, sustin profesorii.

L.M.

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.