Subfinanţarea grava a Institutelor de Boli Cardiovasculare din România!

Subfinanţarea grava a Institutelor de Boli Cardiovasculare din România!

0 357

În temeiul art.112,alin. 1 din ConstituÅ£ia României ÅŸi art.162 din Regulamentul Senatului României,Senatorul Ovidiu Marian a adresat in plen o INTERPELARE despre situatia grava,fara precedent cu privire la consecintele subfinantarii ,facand publica Scrisoarea deschisa adresata Guvernului Romaniei:

Bolile cardiovasculare sunt principala cauză de deces în România! Ele reprezintă, conform Institutului NaÈ›ional de Statistică (2010), 61% din totalul cauzelor de deces, urmate la mare distanță de cancere (18%), boli respiratorii (6%) È™i accidente (5%). Mortalitatea prin boli cardiovasculare în România este de aproximativ 4 ori mai mare decât în țările vest-europene. Morbiditatea românească este dominată de bolile cardiovasculare (38%) urmată la distanţă de afecÅ£iuni digestive (16%), musculo-scheletale (13%) ÅŸi metabolice (11%) (date din 1997, dar tabloul este relativ stabil de atunci).

Cu toate acestea, alocările bugetare în cadrul programelor naÈ›ionale de sănătate nu respectă ierarhia menÈ›ionată anterior.FinanÈ›area programului de boli cardiovasculare este inferioarăaltor programe naÈ›ionale curative.Personalul medical din Institutele de Boli Cardiovasculare din România are înalta calificare care permite salvarea vieÈ›ilor pacienÈ›ilor cu această patologie. SubfinanÈ›area actului medical de cardiologie È™i chirurgie cardiovasculară conduce la indicatorii de mortalitate menÈ›ionaÈ›i, care nu ne onorează.

Până în momentul de față, de la începutul anului 2013, toate Institutele de Boli Cardiovasculare din România au fost finanÈ›ate cu jumătate din sumele corespunzătoare aceleiaÈ™i perioade din anul trecut. În aceste condiÈ›ii, sute de pacienÈ›i sunt plasaÈ›i pe listele de prioritate, aÈ™teptând intervenÈ›iile cardiologice È™i chirurgicale care să le salveze viaÈ›a. În lipsa unei finanțări corespunzătoare, în zilele următoare există riscul intrării în incapacitate de acordare de servicii medicale cazurilor de urgență!

PacienÈ›ii cu boli cardiovasculare din România au nevoie de ajutor!”

 

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.