SUB OCHII DEMOCRATIEI,SE NASC NOII AUTOCRATI SI VIITORII TIRANI !!

SUB OCHII DEMOCRATIEI,SE NASC NOII AUTOCRATI SI VIITORII TIRANI !!

0 588

Imaginea obișnuită a dictaturii este cea a unui guvern care se menține la putere prin violență. În sistemele totalitare ale secolului XX, tirani precum Stalin, Hitler sau Mao au ucis milioane de oameni în numele unor ideologii stranii. Însă în ultimele decenii s-a afirmat un nou top de guvernare autoritară, mai adaptată erei globalizării, interdependenței economice și tehnologiei informației. Dictatorii ”soft” concentrează puterea, înăbușă opoziția și elimină sistemul de control al puterii aproape fără să folosească violența”, scriu profesorul de economie Serghei Guriev și profesorul de științe politice Daniel Treisman într-un editorial publicat de marele The New York Times...pe care il parafrazam!

Acești lideri neliberali – Alberto Fujimori în Peru, Vladimir Putin în Rusia, Viktor Orban în Ungaria, Recep Tayyip Erdogan în Turcia, Mahatir Mohamad în Malaezia și raposatul Hugo Chavez în Venezuela – amenință să reconfigureze ordinea globală după chipul și asemănarea lor, înlocuind principiile libertății și legii – a căror aplicare de către puterile occidentale este perfectibilă – cu cinismul și corupția. Vestul trebuie să înțeleagă cum funcționeaza aceste regimuri pentru a le putea combate.De aceea Orban Viktor la Tusnad era o atractie pentru Basescu ,avand  si el aspiratii de a-I incaiera PE EXTREMISTII LUI VONA cu UDMR-ul . Dar „popularul” Basescu a fost si a ramas doar un borfas grobian de mahala politica ce se voia un fel de Tartor in Balcani bazandu-se pe intrigi de alcov,cu care era , LA RANDU-I , manipulat !!!Democratia B

Azi noii autocrați se bazeaza pe ideologii abil trunchiate,pe un nationalism istoric contrafacut,pe manipulari de proportii si asa ajung la putere în urma unor alegeri suficient de corecte. Spre exemplu,Putin a câștigat alegerile revenirii la Kremlin considerate de observatorii internaționali drept unele transparente ,popularitatea ridicată fiind o cale mai puțin costisitoare către putere decât teroarea. Domnul Erdogan ca si Orban Viktor au exploatat popularitatea de care se bucura pentru a modifica Constituția prin referendum și pentru a da o lovitură Curții Constituționale.Noii autocrați folosesc acum propaganda mai bine ca …americanii,perfectionand  cenzura și alte trucuri informaționale pentru a-și spori popularitatea și pentru a-i convinge pe cetățeni de superioritatea lor și de lipsa alternativei.

Ei mizează abil pe un real sentiment anti-occidental: De exemplu, domnul Orban a pus sub semnul întrebării corectitudinea politică a Europei și a evidențiat competitivitatea să redusă, însă pe de altă parte a solicitat un ajutor pentru dezvoltare. Când economiile lor merg bine, acești lideri încearcă să-i atragă pe potențialii critici oferindu-le recompense materiale. În perioade mai dificile, ei folosesc cenzura. Noii autocrați mituiesc patronii trusturilor de presă prin contracte de publicitate, îi amenință cu procese de calomnie și încurajează investitorii favorabili puterii să cumpere publicații importante.DEN-LEGI

Ei domina internetul blocând accesul la site-urile independente și angajând ”trolli” care sa inunde cu comentarii pro-regim paginile online sau plătind hackeri care să distrugă site-urile opoziției.Noile dictaturi păstrează o opoziție democratică ”de buzunar”, care să stimuleze concurenta.Jirinovski a ajuns deja o „institutie „a democratiei…

Alegerile nu fac decât să demonstreze cât de mare e popularitatea șefului. În Kazahstan, președintele Nursultan Nazarbaiev a fost reales recent cu 97,7% din voturi. Tehnicile publicitare inventate pentru a vinde mașini Ford sau doze de Pepsi sunt refolosite. Domnul Putin a angajat o companie de PR ocidentală de top, Ketchum , pentru a face lobby Kremlinului în Vest.
Alții, ca Nastase, Basescu, Ponta si Klaus la noi, recrutează consultanți din rândul foștilor lideri occidentali – Nazarbaiev a apelat la serviciile lui Tony Blair – sau donează sume importante fundațiilor acestor foști lideri.
Înainte de toate, noii autocrați folosesc rareori violența. Este inovația lor principală.

Hitler s-a impus prin lichidarea rivalilor… Nici cei de azi nu pot uita astfel de mijloace.
Pe proprii favoriti,de regula vanduti, americanii ii tin la putere!Azi  noii autocrați îi pot reprima în mod insidios pe protestatarii pentru ca violența revelează adevărata față a regimului și îi transformă pe susținători in critici. Dictatorii de azi sunt foarte atenți să nege implicarea în asasinarea opozanților sau jurnaliștilor. Cazul fostului președinte ucrainean Leonid Kucima este un exemplu. O înregistrare în care ar fi ordonat răpirea jurnalistului Gheorghi Gongadze, găsit apoi mort, a alimentat Revoluția Portocalie din 2004, care i-a adus la putere pe rivalii lui Kucima…
Noii autocrați își imobilizează rivalii politici prin nesfârșite procese, interogatorii și alte formalități legale… Nu e necesar să creezi martiri când poți să-ți învingi oponenții doar făcându-i să-și irosească timpul și energia. Agenții lui Putin au deschis dosare penale pe numele opozantului Aleksei Navalnîi. A fost acuzat de fraudă la o companie de cosmetice din Franța și că a furat lemn, ba chiar a fost interogat pentru împușcarea unui elan.

Occidentul trebuie în primul rând să privească insa la rolul pe care l-a avut în ascensiunea acestor autocrați. A face lobby pentru dictatori ar trebui considerat o încălcarea grava a eticii afacerilor. Democrațiile occidentale ar trebui să ofere surse de informare în limbile statelor respective pentru a contrabalansa propaganda și cenzura. Având în vedere că dictaturile care se bazează pe informatie sunt vulnerabile la modernizare și esecuri economice, este nevoie de răbdare.Ce s-a ales  din tarile Orientului Mijlociu ,se vede cu ochiul liber!

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.