SUA și CHINA ÎN RĂZBOI PENTRU SUPREMAȚIE

SUA și CHINA ÎN RĂZBOI PENTRU SUPREMAȚIE

0 76

În centrul disputei se află standardele care stau la baza tehnologiei de rețele mobile de a cincea generație (5G). China depășește Statele Unite – creierul tradițional al standardelor internaționale în tehnologia informației și comunicațiilor – în stabilirea standardelor pentru 5G.
Companiile chineze dețin o treime din brevetele „standard-esențiale” legate de 5G din lume.

Deținerea brevetelor 5G este importantă, deoarece 5G se extinde dincolo de comunicațiile mobile convenționale în sectoarele tehnologice emergente. Mașinile autonome, inteligența artificială (AI), fabricile inteligente și orașele inteligente sunt toate conectate prin rețele 5G.
Pe măsură ce standardele 5G sunt adoptate, proprietarii de brevete esențiale vor câștiga mai multe profituri și vor exercita o putere din ce în ce mai mare pe calea standardizării și inovației în tehnologiile conexe.
Acesta este motivul pentru care SUA iau atât de în serios influența crescândă a Chinei asupra standardizării internaționale.
Cuvântul „standarde” apare de 10 ori în raportul din 2020 al fostei administrații Trump privind „Abordarea strategică a Statelor Unite ale Republicii Populare Chineze”.
Repetarea unui termen tehnic într-un document strategic la nivel înalt al Casei Albe arată că Washingtonul este suspicios față de impulsul de standardizare a Chinei.
Prin promovarea „unui set de standarde comune pentru platforme de comunicații sigure, rezistente și de încredere”, Statele Unite își propun să lucreze cu aliații și partenerii pentru a respinge standardele industriale „discriminatorii” realizate de China.
Această vigilență este întărită sub președintele american Joe Biden, care a publicat o lucrare în 2020 în care sublinia că regulile economiei internaționale nu ar trebui manipulate împotriva SUA.
Lucrarea susține că SUA ar trebui să-și continue rolul de „70 de ani” în scrierea regulilor comerțului și tehnologiei. El solicită, de asemenea, cooperarea între țările care au aceleași opinii „pentru a face față comportamentului abuziv al Chinei”.

Standardele sunt unul dintre pilonii stabilirii regulilor globale. Revizuirea de 100 de zile a lanțurilor de aprovizionare pentru produse de importanță strategică a administrației Biden „identifică domenii-cheie în care guvernul ar putea juca un rol mai activ în stabilirea standardelor și stimularea practicilor de afaceri de vârf”.
China vede în mod similar standardele ca un vehicul strategic prin care să se realizeze o nouă ordine mondială. Inițiativa sa Belt and Road pune accent pe cooperarea în materie de standarde, iar Beijingul a semnat 52 de acorduri de cooperare în materie de standarde începând cu septembrie 2019.

Influența tot mai mare a Chinei asupra standardizării și răspunsul SUA ilustrează faptul că astfel de standarde nu sunt doar un instrument pentru competiția tehnică, industrială sau economică, ci sunt și o considerație geopolitică.
Această confruntare se va intensifica pe măsură ce China își formulează viziunea „Standardele Chinei 2035” – o continuare a politicii industriale strategice a Beijingului, „Fabricat în China 2025”.
Dar, în timp ce Made in China 2025 urmărește dominația în producția de bunuri, China Standards 2035 urmărește să controleze regulile care guvernează tehnologiile emergente.
„Deoarece standardele tehnice globale sunt încă în curs de formare”, companiile și organizațiile chineze doresc să-și îmbunătățească „dreptul la cuvânt” prin stabilirea standardelor tehnice internaționale pentru tehnologiile emergente ale celei de-a patra revoluții industriale și transformarea digitală precum 5G, AI și calculul cuantic.
Abordări centrate pe stat ale standardizării sunt acum cerute de parlamentarii americani.

Washingtonul este cunoscut pentru faptul că este condus de industrie, dar rapoartele unor grupuri de reflecție cheie subliniază rolul guvernului atât în standardizarea națională, cât și în cea internațională.
Raportul „Conducerea SUA în inteligența artificială: un plan pentru implicarea federală în dezvoltarea standardelor tehnice și a instrumentelor conexe” publicat de Institutul Național de Standarde și Tehnologie din SUA recomandă Washingtonului să joace un rol în răsturnarea dominației Chinei, bazată pe standarde, asupra tehnologiilor emergente.
Guvernul SUA și-a exprimat oficial sprijinul față de candidatul SUA care luptă pentru funcția de secretar general al Uniunii Internaționale de Telecomunicații, care a fost ocupat de secretarul general chinez în ultimii opt ani.
Biden s-a prezentat pentru a-și afirma sprijinul pentru această aprobare. Acest lucru demonstrează că SUA și-a schimbat atitudinea față de standardizarea internațională și recunoaște acum importanța acesteia.
Decuplarea lanțurilor globale de aprovizionare este adesea identificată ca o consecință a rivalității tehnologice dintre SUA și China. Un raport recent al Camerei de Comerț a Uniunii Europene din China constată „îngrijorare tot mai mare” cu privire la decuplarea standardelor tehnice și guvernanța datelor.
Politizarea stabilirii de standarde – „un instrument esențial pentru a facilita comerțul și interoperabilitatea” – riscă să fragmenteze standardele globale și să perturbe comerțul și inovația.

Dacă conflictul dintre SUA și China privind standardele tehnice și tehnologice duce la decuplarea standardelor internaționale, companiile ar putea fi nevoite să gestioneze două lanțuri globale de aprovizionare separate – fiecare guvernat de propriul sistem independent de standarde.
Pentru a menține o economie globală solidă, SUA, China și comunitatea internațională ar trebui să depună eforturi pentru a evita această situație.

Heejin Lee

NOTA
Heejin Lee este profesor la Școala Absolventă de Studii Internaționale, Universitatea Yonsei și director la Centrul de Studii Australiane și la Centrul pentru Industrii Convergente și Standardizare.

Sursa: https://asiatimes.com/2022/09/us-china-in-a-war-for-tech-standard-supremacy
Traducerea: CD
Sursa: IonCoja.ro

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.