SUA: Camera Reprezentanților a votat punerea sub acuzare a lui Donald Trump

SUA: Camera Reprezentanților a votat punerea sub acuzare a lui Donald Trump

0 21

Așa cum era de așteptat Camera Reprezentanţilor a votat punerea sub acuzare a preşedintelui în exerciţiu Donald Trump, acesta intrând în istorie ca singurul preşedinte al Statelor Unite supus de două ori unei proceduri de destituire.
Rezoluția de punere sub acuzare a trecut cu 232 de voturi pentru (222 democrați și 10 republicani), 197 împotrivă și 4 abțineri.

Acest vot declanșa un proces în Senatul controlat de republicani, (diferenșa este minoră și va fi anulată după intrarea ultimilor senatori in activitate).

Ce urmează duoă acest vot?
Votul din Camera Reprezentanţilor (camera inferioară a legislativului american) va declanșa automat un nou proces pentru Trump în Senatul controlat, la limită, de republicani. Aici lucrurile nu se pot desfășura cu aceeași viteză. Liderul republican al Senatului, Mitch McConnell, a anunțat deja că nu va demara audierile în camera superioară a Congresului înainte de 19 ianuarie. Deci abia după depunerea jurământului de președintele ales, dacă acest lucru se va întâmpla pe 20 ianuarie, probabil va fi introdusă pe agenda Senatului „Dosarul Trump”.

În altă ordine de odei, senatorii americani se află în vacanță parlamentară până la data respectivă (in fapt, cu o zi înainte de depunerea jurământului de președintele ales Joe Biden). Asta înseamnă că un proces în Senat nu va avea loc în următoarele zile ci doar după ce Trump își va încheia mandatul și, cel mai probabil, în primele zile ale președinției Biden când democrații vor prelua controla Senatului.

Pe lângă altele, Marea problemă a „terminării lui Donald Trump” este una căt se poate de simplă – democrații au nevoie de o majoritate de două treimi din voturile exprimate pentru destituirea lui Trump, cvorum greu de imaginat momentan.
Procesul din Senat pentru destituirea lui Trump va fi prezidat de judecătorul-șef al Curții Supreme, John Roberts,
Trebuie să reținem un lucru extrem de grav, într-o capitală federală aflată sub tensiune, imaginile cu militarii din Garda Naționala dormind pe jos în Capitoliu demonstrează complexitatea situației ce poate evolua într-o direcție extrem de periculoasă. Practic, în Camera Reprezentanţilor, s-a votat sub presiunea armelor.

Donald Trump face apel la calm: „Fără violență, fără vandalisme”

Președintele Statelor Unite, Donald Trump, a lansat miercuri un apel la calm adresat „tuturor americanilor”, în apropierea a noi manifestări anunțate în țară, scrie AFP.
Vă cer: fără violență, fără infracțiuni, fără vandalism”, a scris Trump, într-un scurt comunicat publicat în momentul în care Congresul se pregătește să-l pună sub acuzare pentru încurajarea asaltului asupra Capitoliului, în urmă cu o săptămână. „Nu este ceea ce noi reprezentăm și nu este ceea ce reprezintă America”, a adăugat el. „Cer tuturor americanilor să ajute la calmarea tensiunilor”, a mai afirmat acesta.
https://www.youtube.com/embed/hDNiNdsPHNA

Horia D.R.

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.