SUA ar putea desfiinta vizele pentru cetatenii UE

SUA ar putea desfiinta vizele pentru cetatenii UE

0 60

Vremea cozilor interminabile de pe culoarele ambasadei SUA in Romania ar putea sa fie date uitarii. Persoanele care stateau zile intregi cu emotia „primesc sau nu” mult visata viza, vor putea sta acum mai linistite. Concret, la summit-ul UE-SUA, ultimul la care participa George W. Bush in calitate de presedinte al Statelor Unite, Executivul european incearca sa convinga Washingtonul sa elimine vizele si pentru cetatenii celorlate 12 state UE care in acest moment nu beneficiaza de acest drept.
In acest moment, Romania are cea mai mare rata de refuz in acordarea vizelor din Uniune, aproape 38% in 2007. Cum legea americana nu tolereaza o rata mai mare de 10 procente, sansele Romaniei de a fi inclusa in Visa Waiver sunt foarte mici. Bucurestiul a cerut mai multa transparenta din partea Washingtonului in ceea ce priveste motivele respingerii cererilor de viza.
Initiativa Executivului UE vine dupa ce mai multe tari est-europene au optat pentru acorduri bilaterale cu Statele Unite pentru a-si ajuta cetatenii sa calatoreasca fara viza in SUA. In vizita sa la Bucuresti, in perioada summitului NATO-Rusia, George W. Bush a recomandat si Romaniei negocierea unui acord bilateral cu SUA pe aceasta tema, insa Bucurestiul prefera varianta unei negocieri la nivelul Uniunii Europene.
Vestea buna este ca- in cazul in care initiativa europeana nu ar avea rezultatul mult dorit, negocierile vor putea fi reluate peste cateva luni, atunci cand Casa Alba va avea un alt locatar.

S.M.

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.