SUA a stabilit viitorul Ucrainei: colos agricol și sursă de minereuri prețioase. UE se bucură?
În relațiile dintre Ucraina și Statele Unite ale Americii a apărut o nouă figură cu influență semnificativă – și, după toate aparențele, foarte influentă. La 14 septembrie, președintele Biden a numit-o pe Penny Pritzker în noua funcție creată de reprezentant special pentru recuperarea economică a Ucrainei, scrie publicația ucraineană Eurointegration. Și dintr-un interviu luat acesteia, rezultă destul de limpede că viitorul Ucrainei a fost deja stabilit la Washington: va fi un gigant agricol, sursă de energie verde și va asigura Occidentului minerale prețioase.
Penny Pritzker a fost ministră a comerțului sub președintele Obama. Ea provine dintr-o familie de evrei ucraineni foarte bogați, care dețineau silozuri pentru cereale și care au emigrat din cauza prigoanei țariste. În prezent, familia Pritzker are o avere de cca. 37 de miliarde de dolari, din care averea reprezentantei speciale depășește 3 miliarde de dolari.
Rolul lui Pritzker (în foto alături de premierul Victor Ponta), așa cum reiese din propriile declarații, va fi destul de asemănător celui de proconsul roman: femeia va coordona reconstruirea Ucrainei de după război, privatizarea companiilor de stat, reforma profundă a instituțiilor statului, începînd cu legislația și cu instituțiile de forță pînă la rezolvarea corupției. Destul de asemănător cu România de după 2004, doar că e Pritzker în loc de Victoria Nuland.
„În sarcina mea se află colaborarea cu guvernul Ucrainei, cu guvernul SUA și cu ambasadorul Bridget Brink, și, desigur, cu aliații noștri, pentru a accelera împreună recuperarea economică a Ucrainei” spune Pritzker în interviu.
„Va exista un accent special pe reforme legate de transparență și responsabilitate în procesul de reconstrucție – aceasta include schimbări în legislație, în forțele de ordine, în sistemul judiciar, lupta împotriva corupției, gestionarea întreprinderilor de stat și multe altele.
O altă parte importantă a atribuțiilor mele este lucrul cu sectorul privat. Îmi doresc să conving companiile din diferite sectoare ale economiei – energie, transport, logistică, agricultură, producție de materiale critice și tehnologie IT – să investească în Ucraina. Este important ca afaceriștii să înțeleagă că există oportunități de investiții în Ucraina în acest moment.
În plus, ca titular al acestei funcții, voi face parte dintr-o platformă interinstituțională de coordonare a donatorilor unde voi lucra cu guvernele țărilor partenere, cu Comisia Europeană și cu instituții financiare internaționale, precum și cu sectorul privat(…)
Prin urmare, atribuțiile mele vor fi majore și cu accent pe economie” spune reprezentanta.
Ea adaugă: ”Pentru a primi fonduri de la Statele Unite, vor exista anumite condiții. Guvernul nostru dorește să vadă cum Ucraina progresează în diferite domenii. Dorim să vedem un mediu favorabil investițiilor private. Vorbim despre implementarea reformelor necesare pentru ca Ucraina să devină membru al UE și a blocului comercial occidental, ceea ce Ucraina însăși dorește. Munca mea va consta în asigurarea distribuției acestui sprijin între Statele Unite, aliații noștri și alți actori internaționali. Este necesar să mobilizăm resurse din întreaga lume, inclusiv să implicăm puterea sectorului privat(…)”
Ce rol a fost distribuit Ucrainei, economic vorbind?
„O oportunitate de investiții este rețeaua energetică, care este o moștenire a epocii sovietice. Acum are potențial de schimbare către tehnologii verzi. Sau să ne uităm la agricultură.
Este clar că Ucraina este capabilă să producă produse agricole.
Dar Ucrainei îi este necesară o valoare adăugată mai mare prin procesarea acestora, chiar și în ciuda provocărilor de securitate, din cauza amenințării rutelor comerciale.
De asemenea, există o nevoie evidentă de investiții în extracția materialelor critice de care are nevoie întreaga Europă și restul lumii. În plus, există o necesitate reală de investiții în transport și logistică” mai spune Pritzker.
De unde vor veni banii?
„Voi lucra la finanțarea adecvată din partea Corporației de Finanțare pentru Dezvoltare a SUA (Development Finance Corporation, o instituție guvernamentală americană pentru finanțarea dezvoltării – N.A.), BEI (Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare), și Banca Mondială” asigură reprezentanta SUA.
Proiectele americane ar putea suna bine pentru Ucraina, dar nu și pentru Europa. Așa cum am mai scris, potențialul agricol al Ucrainei și forța de muncă ieftină amenință serios agricultura europeană, în frunte cu Germania, Franța, Spania ori Italia, fără a mai vorbi de statele estice.
Iar Pritzker tocmai anunță că vremea exportului de cereale brute se va termina curînd. Ucraina va deveni din exportator de materii prime, exportator de produse finite, ceea ce va afecta și mai mult industria europeană. Iar asta se va face, conform americancei ”prin mobilizarea de resurse din întreaga lume”. (Vom asista la investiții la ordin?)
Cît despre România, se conturează ca prin delta ei să nu mai treacă, în viitor, doar barje cu cereale, ci și cu metale extrase din minereuri de tot felul, plus alte produse, pe drumul cel mai scurt spre Occident și spre bucuria faunei și florei protejate de UNESCO.
Autor: Bogdan Tiberiu Iacob
Sursa: inpolitics.ro