Studentii se judeca cu indolenta ministriilor Barbu si Hardau

Studentii se judeca cu indolenta ministriilor Barbu si Hardau

0 187

Studentii au actionat in judecata atat Ministerul Educatiei si Cercetarii, cat si Ministerul Muncii. Ei doresc ca bursele sa ajunga la nivelul salariului minim pe economie, respectiv 390 de lei. Pentru ca au esuat in orice tratative si negocieri cu reprezentantii celor doua ministere, studentii doresc ca aceste institutii sa fie obligate, printr-o hotarare judecatoreasca, sa dea curs cererii lor.


?


Hrana de 5 lei


?


Potrivit unui articol stipulat in Legea Invatamantului, „cuantumul minim al bursei studentilor trebuie sa acopere cheltuielile de cazare si masa“. In momentul de fata, un student incaseaza suma de 220 de lei drept bursa, din care 80 de lei achita cheltuielile de cazare iar restul, adica 140 de lei, ar trebui sa acopere cheltuielile de hrana pe durata unei luni. Dupa un calcul sumar, unui student ii mai raman mai putin de cinci lei pentru hrana zilnica. Uniunea Nationala a Studentilor din Romania (UNSR), dupa mai multe incercari de negociere, esuate, cu reprezentantii ministerelor, au cerut instantei Judecatoriei Sectorului 1 Bucuresti sa oblige Ministerul Educatiei si Ministerul Muncii sa aduca bursele la nivelul salariului minim pe economie, respectiv 390 de lei. Studentii declara ca, din cauza indolentei ministrului Educatiei, Mihail Hardau, si a Ministrului Muncii, Gheorghe Barbu, s-a ajuns la situatia ca dreptatea sa fie cautata prin salile de judecata.


?


Scrisoare catre Tariceanu


?


In cererea de chemare in judecata a celor doua ministere, reprezentantii UNSR precizeaza: „Indiferent de ce criteri se folosesc pentru acordarea efectiva a burselor, in conditiile in care senatele si inspectoratele stabilesc ca un student se incadreaza in acele criterii, bursa acordata trebuie sa acopere cel putin cheltuielile de cazare si masa“. Ca urmare, studentii apreciaza ca ministerele trebuie sa aloce fonduri si sa se ingrijeasca ca obligatia stabilita in sarcina lor, anume cuantumul bursei, sa fie indeplinita. Studentii au trimis si premierului Calin Popescu Tariceanu o scrisoare in care ii solicita o intalnire. Ei sustin ca, in urma protocolului semnat intre reprezentantii Guvernului si cei ai studentilor, Tariceanu si-a luat angajamentul ca, trimestrial, sa se intalneasca cu membri ai conducerii UNSR. Conducerea UNSR il asteapta pe premierul Tariceanu la o intalnire in care studentii ii vor prezenta toate problemele din invatamant. Studentii au venit cu propunerea ca intalnirea sa aiba loc in „Complexul Studentesc Regie“, zona cu cei mai multi studenti pe metru patrat din Romania.


?


Marius OLA

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.