Studentii brasoveni vor universitati mai bune

Studentii brasoveni vor universitati mai bune

0 176

Reprezentantii studentilor Universitatii „Transilvania” din Brasov au transmis la sfarsitul saptamanii trecute o petitie referitoare la scandalul dintre rectorul Universitatii Politehnice din Bucuresti, Ecaterina Andronescu si organizatiile studentesti, care, sustin studentii, „a scos la lumina o stare de fapt sau mai bine zis o atitudine a rectorului fata de reprezentantii studentilor. Din pacate, aceasta atitudine (care isi are radacinile in „epoca de aur”) nu este un caz izolat”.


Redam integral petitia studentilor brasoveni: „Un astfel de exemplu il ofera si petitia noastra. In mai 2007, CRSUT (Consiliul Reprezentantilor Studentilor din Universitatea Transilvania, alcatuit din reprezentantii studentilor la nivel de universitate, adica in senatul universitar si comisiile universitatii) a intocmit, la cererea conducerii UNITBV, un raport pentru ARACIS (care urma sa faca evaluarea institutionala). De la intocmirea raportului si pana acum, nu s-a rezolvat nici una dintre cele 21 de probleme ridicate.


Chiar si inainte de intocmirea acestui raport, reprezentantii studentilor din Universitatea Transilvania au transmis conducerii institutiei, in cursul anilor trecuti, mai multe probleme. Dintre acestea, cele de substanta nu au fost rezolvate, fiind rezolvate doar partial cateva dintre cele minore (precum dotarea sediului CRSUT).


Desigur ca starea aceasta de insensibilitate fata de problemele ridicate de studenti (prin reprezentantii lor) nu este ceva nou. Astfel, cativa actuali si fosti reprezentanti ai studentilor in senatul UNITBV, au pregatit in decembrie-ianuarie un material intitulat «Asteptarile CRSUT de la conducerea universitatii si a facultatilor in mandatul 2008-2012». Acest material urma sa fie trimis in perioada alegerilor universitare din UNITBV (29.11.2007-07.03.2008) catre lista de mail a cadrelor didactice. Probabil ca in aceasta perioada conducerea are o sensibilitate crescuta fata de opiniile si problemele studentilor (dar din pacate, trecatoare). Acesta este motivul pentru care problemele ridicate in raportul catre ARACIS si alte probleme au fost (re)aduse in atentie acum. Materialul fusese trimis catre lista de email a cadrelor didactice din UNITBV, dar nu a fost difuzat, fiind blocat la ordinul rectorului Ion Visa. Dupa inca o incercare de trimitere interna in UNITBV, initiativa s-a lovit inca o data de refuzul rectorului. Ca sa fie evitata cenzura din UNITBV, ideile din acel material au fost facute publice sub forma unei petitii: http://www.petitiononline.com/UnivTBv/petition.html. «Prezentul document este structurat in asa fel incat sa acopere […] un spectru cat mai larg de asteptari si probleme. Unele sunt mai subtile si se apropie mai mult de principii, de zona fundamentala, altele sunt mai directe, aplicabile si palpabile (intr-un sens mai larg). Am ales sa abordam toate aceste subiecte pentru ca abordarea doar a primei categorii ar fi dat impresia unor asteptari rupte de realitate, eventual filosofice. Abordarea exclusiva a celeilalte categorii ar fi creat falsa impresie ca suntem interesati sa estompam efectele, nu sa eliminam cauzele (problemele punctuale fiind doar niste efecte ale unor probleme profunde). Cele 2 mari categorii de subiecte (academice si materiale) se imbina si se conditioneaza unele pe celelalte, astfel ca doar tratate impreuna pot oferi o imagine de ansamblu».


Intre temele mentionate in petitie gasim: transformarea universitatii intr-un mediu cu adevarat academic (prin libertatea cuvantului, democratie reala «nu doar declarata» si tratarea studentilor ca parteneri ai actului didactic si beneficiari); calitatea proceselor educationale are nevoie de crestere substantiala iar invatamantul sa urmareasca calitatea si nu cantitatea; facilitatile (burse, camine, cantine, transport) ar trebui sa asigure un nivel de trai decent studentilor, nu la limita subzistentei; curatarea mediului academic si randuirea lui dupa un sistem de valori moral si stiintific.


Initiativa este acum o petitie publica care cu siguranta nu va strange un numar spectaculos de semnaturi (de ordinul zecilor de mii) pentru ca aceste probleme intereseaza un numar mic de oameni. In schimb, este un semnal de alarma venit EXCLUSIV din partea studentilor si absolventilor. Nu vine din partea cadrelor didactice. Desi au fost semnale si din partea dansilor, mai bine documentate si sustinute, rezultatul a fost aproape 0 (la trei dintre aceste semnale se face referire si in textul petitiei). Rezistenta sistemului (adica a structurilor de gasti si relatii) la schimbare este foarte mare. Probabil este nevoie de un efort unitar (studenti si profesori) sustinut pentru ca invatamantul academic sa nu fie distrus complet, situatie de care nu suntem departe.
Semnalul tras de aceasta petitie nu este un atac la persoana, nu favorizeaza sau defavorizeaza vreun candidat la conducerea universitatilor sau a facultatilor, nici nu are vreun scop politic si nici nu urmareste vreun interes ascuns. Pentru cine vrea sa vada este evident ca invatamantul superior se afla intr-o criza profunda, poate cea mai profunda din ultimii 70 de ani. Puteti citi, semna si comenta petitia. Daca vreti sa contribuiti la aceasta initiativa, o puteti face accesand www.petitiononline.com/UnivTBv/petition.html”.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.