Strategii fumate de a renuta la tutun

Strategii fumate de a renuta la tutun

0 182

Ziua Nationala fara Tutun cade, prin traditie, in fiecare a treia joi din luna noiembrie. Pentru fumatorii inraiti, nu inseamna nimic. Este o alta zi din calendar, la fel de buna ca toate celelalte pentru a mai adauga o pata-doua pe plamanii pestriti. Un prilej la fel de nimerit ca oricare altul pentru a ceda viciului de care se prefac de mai multe ori pe zi ca vor sa scape.
Pentru altii, insa, ziua are semnificatie ei. Sunt multi cei care celebreaza victoria definitiva impotriva unui obicei, nu doar cumplit de dezagreabil, ci pur si simplu mortal. Statisticile denunta placerea masochista a milioane de fumatori de a se lasa ucisi de frunza maruntita si trasa in foita de hartie. Urmariti de spectrul cancerului, aceiasi inconstienti fara dram de vointa se tanguiesc fals despre cat de greu este sa te lasi de fumat. Amana la nesfarsit renuntarea la tigara sau palavragesc iritant despre beneficiile nefumatului, cu aceeasi voluptate cu care trag adanc nicotina in piept.
E clar ca nu cu vorbe se lasa omul de fumat. Strategiile alea sofisticate prin care viciosul reduce una-doua tigari pe zi nu fac doi bani. Daca vrea cu adevarat sa abandoneze viciul, trebuie sa inceteze, pur si simplu, sa mai fumeze. Asa au facut 550 de brasoveni care au apelat la consilierea gratuita a unui cabinet deschis in incinta Spitalului de Pneumologie de pe strada Sitei. Strategia personalului medical de aici se numeste Stop fumatului! si a dat roade in cazul celor care au apelat la ajutorul de specialitate. Cu vointa si sprijin competent, cei 550 de brasoveni sunt de-acum fosti fumatori, care savureaza beneficiile unei vieti fara tigara.
Statisticile invaluite in fum de tutun contin si aspecte jenante chiar in cazul medicilor. Cei care ar trebui sa fie exemple pentru pacienti sunt, adesea, fumatorii cei mai patimasi. Conducerile unitatilor spitalicesti se considera multumite ca au reusit sa-i faca pe doctori sa renunte la fumat macar in timpul actului medical.

Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.