Strategia e admirabila, sublima, dar…

Strategia e admirabila, sublima, dar…

0 73

Dar stiti continuarea. Lipseste cu desavarsire. Inainte macar aveam planuri cincinale, stabileam acolo niste tinte si da-i bataie. Bune, rele, mai mult bune (timpul o dovedeste), erau niste repere de dezvoltare echilibrata a tarii care, chiar daca uneori erau contrare firii, dadeau directia. Stiam cata energie vrem si cum, ce productii agricole vrem si cum, cum repartizam industria pe teritoriul tarii, cum profitam de potentialul turistic. Mult hulitele planuri au disparut si odata cu ele statiuni turistice (care zac in paragina), sistemul de irigatii al tarii (acum asteptam cu pumnii stransi ploaia, in disperare de cauza am pune la treaba paparudele, de irigatii mai stim din amintiri), fabrici, ferme. S-au stricat multe si nu s-a pus nimic in loc. Ba mint, s-a pus statutul de tara membra UE. Unii au inteles ca aceasta apartenenta e ca un baraj deschis care aduce peste in lac. Asa ca ne-am asezat cu unditele pregtite, cu momelile atarnate si da-i tihna si liniste! Mai pica cate-o Nokia precum la Jucu, mai un Ford la Craiova, mai un combinat pe litoralul marii negre care vrea sa produca nu stiu cat otel, bla, bla., trai pe vatrai.
Daca Nokia o fi binevenita la Jucu nu sunt sigura la un combinat pe litoral e la fel de bine venit. Ma intreb de ce s-o fi facut praf combinatul de la Calarasi, daca vrem unul cam tot in partea respectiva a tarii. Oferta suna bine: cea mai mare investitie straina in Romania, dupa achizitia BCR de catre Erste Bank. Unu la mana ca aceasta cea mai mare investitie nu este a noastra, ca Voestalpine poate sa-si ia jucariile si sa plece in Bangladesh de pilda, daca romanii devin mofturosi la salarii, ori poate nici macar mana de lucru nu va fi romaneasca. Dar poate ca autoritatile se gandesc la impozitul pe terenuri ori la pretul obtinut din vanzarea acestora. Dar a socotit cineva daca nu cumva erau mai rentabile niste investitii in turism care sa aduca litoralul romanesc macar la nivelul celui bulgar? N-am auzit sa se fi facut astfel de socoteli. Vrajeala e simpla la noi: vii, dai banul, dai comisionul, obtii ce vrei si ne laudam ca am facut si am dres.
De sus in jos asta e situatia. Judetele tarii se dezvolta haotic, dupa interesele unor politicieni supradotati in partea inferioara. Orasele si comunele noastre zac in agonie, prea putini s-au gandit ca e nevoie de niste tinte pe termen lung, corelate cu specificul zonei. Mai ne jelim soarta, mai pica un strain, dar nici ca ne procupa sa elaboram niste strategii din care sa vedem clar cum putem face ce-I mai bun din ce avem. S-au gandit aia de la Bruxelles, ne dau bani si pentru asta, dar parca nu vedem si nu auzim. Viata grea, bani putin, ce sa facem? e refrenul la moda printre primari si consilieri. Pai ati putea sa va sapuniti bine franghiile, daca tot nu mai e nimic de facut in tara.
Dar totusi, n-ar fi mai bine sa ganditi? Ar fi mai rentabil decat sa stricam atata amar de funii si sapun.

Bianca Sorescu

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.