Stramosul LUCA

Stramosul LUCA

0 320

Un genetician evolutionist de la Universitatea din Montreal, impreuna cu cercetatori din Lyon si Montpellier, au publicat un studiu incredibil despre stramosul tuturor formelor de viata de pe Pamant, LUCA (Last Universal Common Ancestor).
Descoperirea lor arata ca organismul in varsta de 3,8 miliarde de ani nu era creatura imaginata pana acum.
Studiul schimba perceptiile asupra vietii timpurii de pe Pamant. „Se credea, de obicei, ca LUCA era un organism iubitor de caldura. Era imaginat ca unul dintre organismele acelea ciudate care traiesc pe fundurile oceanelor, intre striurile continentale, la temperaturi de peste 90 de grade Celsius”, a declarat Nicolas Larillot, co-autorul studiului si profesor de bio-informatica la Universitatea din Montreal.
„Dimpotriva, informatiile noastre arata ca LUCA era de fapt sensibil la temperaturi mai mari si traia intr-un climat sub 50 de grade Celsius”, a precizat profesorul.
Echipa de cercetare a comparat informatiile de la organismele moderne pentru a caracteriza acest stramos antic al vietii de pe Pamant. „Cercetarea noastra se aseamana cu studiul etimologiei limbilor moderne, pentru a descoperi lucruri fundamentale despre evolutia lor”, a spus Lartillot.
„Am identificat trasaturi comune ale animalelor, plantelor si bacteriilor si le-am folosit pentru a crea un copac al vietii, cu ramurile reprezentand specii diferite. Toate acestea vin insa din acelasi trunchi- LUCA, stramosul lor comun pe care am continuat sa il caracterizam”, a povestit profesorul canadian.
Descoperirile grupului sunt un pas important catre reconcilierea ideilor conflictuale despre LUCA, compatibile mai mult cu teoria unei lumi compuse initial din ARN si nu din ADN, informeaza Science Daily.
ARN-ul este foarte sensibil la caldura si, prin urmare, nu este probabil ca el sa fi fost stabil in temperaturile fierbinti de la inceputul Pamantului.
Informatiile profesorului Lartillot si ale colaboratorilor sai, indica faptul ca LUCA a gasit un micro-climat mai rece pentru a se dezvolta, idee care rezolva acest paradox.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.