Stradivarius cu violonist si bodyguard

Stradivarius cu violonist si bodyguard

0 152

Melomanii brasoveni s-au delectat aseara cu sunete de un milion si jumatate de euro! Pretioasele acorduri au rasunat sub arcadele Cercului Militar Brasov, gazda unui exceptional eveniment simfonic. Vioara Stradivarius-Elder-Voicu, unicat in Romania, una dintre ultimele zece din lume ce poarta semnatura genialului lutier Stradivarius, a fost cantata aseara de brasoveanul Alexandru Tomescu, unul dintre exponentii de marca ai scolii violiniste romanesti. Tehnica impecabila, sensibilitatea si maturitatea muzicala ale lui Tomescu au depasit de mult granitele Europei, au traversat Oceanul si au ajuns pana in Asia.
Alaturi de Tomescu, pe scena Cercului Militar a urcat un alt virtuoz brasovean, pianistul Horia Mihail. Cei doi sunt de altfel colegi in formatia Romanian Piano Trio, care il include si pe violoncelistul Razvan Suma.
Motivul prezentei lui Tomescu si Mihail la Brasov este turneul national Stradivarius, primul dintr-o serie de cinci turnee anuale dedicate faimosului instrument Stradivarius-Elder-Voicu. Creata in 1702, vioara a fost achizitionata in 1956 de statul roman, la ordinul lui Gheorghe Gheorghiu-Dej, care a vrut sa-l inzestreze pe violonistul Ion Voicu cu un instrument pe masura talentului sau. Cumparata la vremea aceea cu exorbitanta suma de 80.000 de franci, vioara a ajuns sa fie estimata astazi la un milion si jumatate de euro.
O veritabila comoara, care a sosit la Brasov – asa cum va calatori de-a lungul intregului turneu – intr-o autoturism de teren blindat, inchisa intr-o cutie menita sa o protejeze de toate riscurile calatoriei. Nu este poleita cu aur, nici batuta cu aur, asa cum ar putea crede un neinitiat in muzica inalta. Astfel incat doar urechea le-a permis aseara cunoscatorilor brasoveni sa perceapa valoarea instrumentului, care doar cantat face dovada originii sale nobile. Acesta este si ratiunea turneului ce va strabate 14 orase din tara: sa faca auzit sunetul inimitabil al unei piese zamislite de mainile lui Stradivarius. Pentru misiunea de aseara, Tomescu si Mihail i-au convocat la Cercul Mlitar pe Beethoven, Mozart, Saint-Saens, Paganini, Schuman, Ceaikovski.
Turneul incearca in acest fel si sa recupereze timpul pierdut in care vioara a zacut necantata in casa Voicu, in perioada in care odrasla nemerituoasa a maestrului Ion, fanfaronul cu ifose Madalin a refuzat sa permita statului sa reintre in posesia ei. Vioara Stradivarius-Elder-Voicu apartine astazi categoriei Tezaur a patrimoniului national mobil al Romaniei. Se spera ca in cei cinci ani cat Alexandru Tomescu si-a castigat dreptul de a o canta, gratioasa si pretioasa piesa sa-si faca auzit cat mai des glasul inegalabil.
Totul sta in dexteritatea degetelor lui Tomescu si agerimea bodyguardului.

Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.