Strabon – despre neamul și limba geto-dacilor

Strabon – despre neamul și limba geto-dacilor

1 37

,,A existat și o altă împărțire a teritoriului chiar din cele mai vechi timpuri: căci [autorii] îi denumesc pe unii daci, iar pe alții geți. Geții sunt cei care se întind spre Pont și spre răsărit, iar dacii cei care locuiesc în partea opusă, spre Germania și spre izvoarele Istrului.
Socot că ei se numeau în vechime Daoi. Neamul geților, care se înălțase atât de mult sub Burebista, a decăzut [apoi] cu totul din pricina dezbinărilor lăuntrice și din pricina romanilor.
Totuși, ei sunt încă în stare și astăzi să trimită la luptă patruzeci de mii de oameni.Prin țara lor curge râul Marisos, care se varsă în Dunăre. Pe aceasta își făceau romanii aprovizionările pentru război.
Ei numeau Danubius partea superioară a fluviului și cea dinspre izvoare până la cataracte. Ținuturile de aci se află, în cea mai mare parte, în stăpânirea dacilor.

Partea inferioară a fluviului, până la Pont – de-a lungul căreia trăiesc geții – ei o numesc Istros. Dacii au aceeași limbă cu geții. Aceștia sunt mai bine cunoscuți de eleni, deoarece se mută des de pe o parte pe alta a Istrului și totodată mulțumită faptului că s-au amestecat cu tracii și cu misii. Același lucru s-a petrecut și cu tribalii, ei fiind de neam trac.

Ar putea fi o ilustraţie

Căci ei au primit imigrări, întrucât vecinii lor îi cotropeau, fiind mai slabi. Ba chiar cei de dincolo de Istru – și anume sciții, bastarnii și sarmații -, după ce îi învingeau, treceau și fluviul o dată cu cei alungați de ei, statornicindu-se chiar, unii dintre aceștia, fie în insule, fie în Thracia.
Cei care locuiau de cealaltă parte a fluviului erau biruiți mai ales de illiri. Cât despre geți și daci, după ce numărul lor crescuse neînchipuit de mult, într-atât încât puteau să trimită la luptă până la două sute de mii de oameni, ei s-au împuținat și au ajuns în zilele noastre cam la vreo patru zeci de mii și sunt acum pe cale de a se supune romanilor.
Nu se află de tot sub stăpânirea lor, pentru că își mai pun nădejdea în germani, dușmanii romanilor….,,

Alpha Carpatica
Sursa: Bogdan Murgescu (coordonator), Istoria României în texte, Editura Corint, București, 2001

COMENTARII

  1. Murgescu este un JIDAN BORIT si IMBECIL care vrea sa modifice istoria DACIEI si a ROMANIEI mintind cu nerusinare ca Strabon – un geograf si filozof grec care a trait intre anii 60 BC si 20 dupa Hristos – ar fi scris in cartile lui ca dacii sperau ca nu vor fi cuceriti de romani „pentru că își mai pun nădejdea în germani” care ii vor apara.
    Jidanul MURGESCU a uitat ca Fflozoful si geograful grec – munit Strabon –
    nu cunostea denumirea de germani sau germania pentru ca teritoriile actualei germanii erau de locuite de triburi de GOTI sau VIZIGOTI care nu erau unite intr-un REGAT cum erau Dacii.
    Gotii si Vizigotii – ca si restul Europei – au fost cuceriti de romani iar Germania s-a format ca stat abia dupa 1800 cind sau unit popoarele provenite din Goti si Vizigoti.
    Deci, filozoful si geograful grec nu cunestea denumirea de germani pe care o foloseste JIDANUL MURGESCU.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.