Stinga-dreapta / nu contează; Klaus tot …boxează!

Stinga-dreapta / nu contează; Klaus tot …boxează!

0 199

Ziua de 9 mai este cunoscută drept Ziua Victoriei Coaliţiei Naţiunilor Unite în cel de-Al Doilea Război Mondial, reprezentând semnarea actului de capitulare necondiţionată a Germaniei naziste, fapt care a dus la încheierea în Europa a celui de-Al Doilea Război Mondial 
Un prim act de capitulare necondiţionată a Germaniei a fost semnat la 7 mai 1945, la Reims, consemnează volumul ”Repere de cronologie internaţională 1914-1945”.
Din partea Germaniei, documentul a fost semnat de feldmareşalul Alfred Gustav Jodl, amiralul Friedeburg şi generalul-maior Wilhelm Oxenius, iar din partea aliaţilor de generalul locotenent britanic Sir Frederick Morgan, 
generalul francez Francois Sevez, amiralul H. M. Burrugh, generalul-locotenent Walther  Smith, şeful statului major al armatelor aliate, 
generalul Karl Spaatz, comandantul forţelor aeriene ale SUA, generalul-locotenent Ivan Cermişev şi generalul-locotenent Ivan Susloparov din partea URSS. 

În noaptea de 8 spre 9 mai 1945, procesul de capitulare a Germaniei a fost reluat în cartierul general al armatei sovietice din Belin-Karlhorst, la dorinţa expresă a conducătorului sovietic Iosif V. Stalin.
De această dată, documentul a fost semnat de către mareşalul Wilhelm Keitel, generalul Stumpf şi amiralul Friedeburg din partea Germaniei, de către mareşalul G.K. Jukov din partea Comandamentului suprem sovietic, de mareşalul britanic Arthur B. Tedder, generalul american K. Spaatz şi generalul francez J. de Lattre de Tassigny. 
În urma semnării actului de capitulare necondiţionată a Germaniei naziste s-a încheiat, în Europa, cel mai mare conflict imaginabil din istorie, în care şi-au pierdut viaţa peste 60 de milioane de oameni, militari şi civili. Pentru prima dată, pierderile civile sunt mai mari decât cele militare.

Urmările războiului, inclusiv schimbările geopolitice, culturale şi economice, au fost fără precedent. Cel de-Al Doilea Război Mondial a luat sfârşit odată cu capitularea Japoniei, în urma bombardamentelor nucleare asupra oraşelor Hiroshima şi Nagasaki (6 şi 9 august), armistiţiul fiind semnat repede la 2 septembrie 1945, pe puntea cuirasatului Missouri. 

În acest context, Ziua Victoriei – cea mai mare VICTORIE a istoriei umanitatii – este de-atunci sărbătorită la 9 mai – inclusiv de cele mai multe ţări din… estul Europei, printre care şi România, dar şi de statele care au aparţinut fostei URSS sau fostei Iugoslavii, în timp ce în Marea Britanie, Franţa, Slovacia, Cehia, Norvegia, Ţările Baltice şi în unele regiuni din fosta R.D.G ,  unde Ziua Victoriei este sărbătorită… în ziua de 8 mai.

Cel de-Al Doilea Război Mondial a fost declanşat în zorii zilei de 1 septembrie 1939, când trupele germane au invadat Polonia pe toată lungimea graniţei comune. Două zile mai târziu, Marea Britanie şi Franţa au declarat război Germaniei, treptat intrând în conflict mai multe state. La 5 septembrie, Guvernul SUA şi-a declarat neutralitatea faţă de conflictul izbucnit în Europa… potrivit volumului ”Al Doilea Război Mondial” (Henri Michel, 2006).

La 27 septembrie 1939, Varşovia a capitulat, dar o zi mai târziu s-a…
semnat la Moscova cel mai mincinos  tratat germano-sovietic prin care s-au stabilit graniţele între URSS şi Germania (după prăbuşirea statului polonez)…. dar prin Pactul Ribentrop-Molotov a fost… căsăpita și Romania.
Dupa „razboiul ciudat” impotriva Frantei, la 9 aprilie 1940, trupele Germaniei naziste au invadat Danemarca şi Norvegia.
Dupa ce Parisul a fost ocupat la 14 iunie, incercarea germanilor de a invada Marea Britanie prin operaţia ”Leul de mare” a eşuat în vara aceluiaşi an, din cauza rezistenţei opuse de aviaţia militară britanică.
La 22 iunie 1941, trupele Reich-ului şi cele ale aliaţilor săi…inclusiv Romania (in sperantza unei iluzorii recuperari a Basarabiei) au atacat Uniunea Sovietică, dar eşecul ”războiului-fulger” era evident, pentru că  Leningradul şi Moscova nu au putut fi cucerite. 

Și  liderii militari ai Japoniei aveau cateva țigle lipsa pe case cand  o grupare aeronavală niponă a atacat surprinzător… in mijlocul Pacificului, la 7 decembrie 1941, baza de la Pearl Harbour. Ca replica, in aprilie 1942 americanii au bombardat Tokyo.
Debarcarea anglo-americană în Maroc şi Algeria (noiembrie 1942) a dus la distrugerea forţelor germano-italiene şi a pus capăt războiului din Africa (mai 1943), după lupte grele, duse mai ales pe teritoriul Tunisiei. 

Un nou front s-a deschis în Europa la 6 iunie 1944, in  Ziua Z, cand Aliaţii
în frunte cu generalul american Dwight D. Eisenhower au eliberat ulterior Franţa, Belgia, Luxemburgul şi Olanda, pătrunzând în inima Germaniei câteva luni mai târziu… 

La 23 august, România s-a alăturat Naţiunilor Unite, provocând o breşă uriașă în sistemul defensiv german
Militarii români au depăşit rapid aliniamentul Munţilor Carpaţi, au acclerat acţiunile de eliberare a Transilvaniei, apoi a  Ungariei, Cehoslovaciei, și chiar  Austriei. 
La 25 octombrie 1944, tot teritoriul României era complet eliberat de sub ocupaţia fascistă iar ca urmare a acestei ofensive comune, Germania şi-a retras tot dispozitivul militar din Balcani. 

Post Mortum
Pe stil nou in fiecare an, de Ziua Europei (9 mai) sărbătorim pacea și unitatea în Europa. Data nu marchează ziua istorică în care a… izbucnit PACEA MONDIALA, ci ceva mult mai semnificativ: Ziua cand a fost promovată Declarația Schuman
I-auzi-ia! În cadrul unui discurs ținut la Paris, în 1950, ministrul francez al afacerilor externe de atunci, Robert Schuman, propunea stabilirea unei noi forme de cooperare politică în Europa, care să înlăture pentru totdeauna (e tare, nu?) posibilitatea izbucnirii unui nou război între națiunile Europei.

Viziunea sa era de a crea o instituție europeană care să centralizeze și să gestioneze … producția de cărbune și oțel. Un an mai târziu, a fost semnat tratatul care prevedea crearea unui astfel de organism. Propunerea lui Robert Schuman este considerată a fi piatra de temelie a U.E. Ce temelie adevarata a egalitatii europene !!

Cum? Nu stiti cine e „şuman”? Rusinică… De ce se zice ca a fost genial? 
Omului i-a trecut prin cap sa-i propuna lui Adenauer exercitarea unui 
control comun asupra …producţiei de cărbune şi oţel, materiile prime cele mai importante pentru industria armamentului.
Ideea de bază era aceea că o ţară care nu deţine controlul asupra producţiei de cărbune şi oţel, nu va avea mijloacele necesare pentru a lupta într-un război… Se zice ca batranul Cancelar al Germaniei ar fi vrut ca… controlul reciproc să se aplice, de care germani, asupra productiei de vin, dar francezii au… contracarat să-i „blocheze” pe nemti la productia de bere…
Si chestia a cazut pentru ca …oricum, in Orientul Mijlociu sau  Africa  alcoolul e interzis de Islam!! Caci de bomba Atomica de la Hirosima,
din 1945, cei doi nu auzisera!  Va dati seama ca in zilele noastre, madam 
Merkel i-ar fi cerut lui Macron restrictii la productia de prezervative?… Praf  il facea! I-auzi-ia: În cadrul unui discurs ținut la Paris, în 1950, ministrul francez al afacerilor externe de atunci, Robert Schuman, propunea stabilirea unei noi forme de cooperare politică în Europa, care să înlăture pentru totdeauna (e tare, nu?) posibilitatea izbucnirii unui nou război între națiunile Europei.
Căci, cum bine se stie, natiunile Jugoslaviei nu erau pe atunci in Europa! Și nici Belfast…, nici Transnistria, Osetia, Ucraina… Si nici Maldive, unde Anglia s-a batut rau cu Argentina! Viziunea sa, a lui „şuman” adica, era de a crea o instituție europeană care să centralizeze și să gestioneze producția de cărbune și oțel…
Un an mai târziu, a fost semnat tratatul care prevedea crearea unui astfel de organism. Propunerea lui Robert Schuman este considerată a fi piatra de temelie a Uniunii Europene… Ma rog, daca de aici ni se trage…
D.D.Rujan

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.