Stimularea angajarii studentilor pe perioada verii

Stimularea angajarii studentilor pe perioada verii

0 73

Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca va suporta, in limita a aproximativ jumatate din salariul minim brut garantat in plata, costurile angajatorului pentru fiecare elev sau student angajat pe perioada vacantei, a anuntat premierul Calin Popescu Tariceanu. Masura a fost aprobata de Guvern, prin normele metodologice aferente Legii privind stimularea incadrarii in munca a elevilor si studentilor.?


„Dorim sa stimulam astfel angajarea tinerilor, a elevilor, in munca, pentru ca este o excelenta pregatire pentru mai tarziu. Ei isi pot descoperi vocatia, isi pot orienta mai bine alegerea pentru studiile pe care doresc sa le urmeze in continuare”, a declarat Tariceanu.


?


Obtinerea stimulentului financiar


Legea nr. 72/2007 privind stimularea incadrarii in munca a elevilor si studentilor stabileste acordarea unui stimulent financiar lunar, egal cu 50% din salariul minim brut pe tara garantat in plata, pentru fiecare elev si student angajat pe perioada vacantelor.


Stimulentul financiar se acorda la cererea angajatorului din bugetul asigurarilor pentru somaj, pe o perioada maxima de 60 de zile lucratoare intr-un an calendaristic. Diferenta dintre stimulentul financiar lunar acordat conform art. 1 si salariul realizat se suporta de catre angajator din fonduri proprii.


Conform proiectul initiat de MMFES, acordarea stimulentului financiar se fac in baza: unui contract individual de munca pe durata determinata, incheiat in conditiile legii, cu norma intreaga sau timp partial; a unui contract de munca temporara numai daca durata misiunii de munca temporara este egala sau mai mai mica decat durata vacantei.


In vederea obtinerii stimulentului financiar, angajatorii vor trebui sa incheie o conventie? cu agentia pentru ocuparea fortei de munca judeteana, in termen de 30 de zile de la data angajarii elevilor? si studentilor aflati in vacanta.


In plus, angajatorii vor avea obligatia de a depune la agentia pentru ocuparea fortei de munca judeteana documentele care vizeaza declaratia lunara privind evidenta evidenta nominala a asiguratilor si obligatiile de plata la bugetul asigurarilor pentru somaj aferente lunii respective, in conformitate cu Legea nr.76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, cu modificarile si completarile ulterioare.


?


Laura Moise


?

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.