Sticle din bioplastic pe piata din vara 2009

Sticle din bioplastic pe piata din vara 2009

0 153

O stire care va bucura ecologistii de pretutindeni: sticla din bioplastic 100% vegetala ar putea revolutiona industria petului. Flaconul este facut din porumb, iar dopul din amidon extras din cartof. Plantele utilizate nu sunt modificate genetic.
Recipientul va fi facut din acid lactic polimerizat extras din porumb, iar dopul din amidonul din cartofi. Eticheta din acetat de celuloza va fi lipita, de asemenea, cu o solutie vegetala. Dupa o tratare specifica, degradarea totala si naturala a produsului va fi posibila in mai putin de trei luni de zile. Proiectul a fost initiat de societatea franceza „Vegetal & Mineral Water“ in colaborare cu Scoala superioara de ingineri pentru ambalaje (ESIEC) din Reims.
„Incoerenta dintre puritatea apei si recipientul foarte toxic din punct de vedere ecologic m-a preocupat intotdeauna“, a explicat Pascal Bastien, fondatorul societatii.
In 2006, el i-a incredintat lui Lan Tighzert, care conduce Laboratorul pentru studii pe materiale de ambalaje din cadrul ESIEC, misiunea de a duce la bun sfarsit realizarea acestei sticle. „Dificultatea se manifesta, mai ales, in ceea ce priveste transparenta produsului pentru ca acesta trebuie sa fie conform cu imaginea de puritate a apei“, a subliniat Tighzert. „Lucram la ameliorarea rezistentei bioplasticului, fapt pentru care am recurs la nonatehnologie”, a adaugat aceasta. O unitate de imbuteliere de 400 metri patrati este in curs de construire in orasul termal francez Bourbonne-les-Bains, unde trei izvoare sunt bune pentru consum.
In acest proiect a fost investit un milion de euro. Vor fi realizate anual trei milioane de sticle pana in 2012, iar din 2014, cinci milioane de ambalaje din bioplastic, pe an.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.