Stickul, cornul si laptele

Stickul, cornul si laptele

0 57

Tot mai multe voci avizate, in special de medici, pledeaza de ceva vreme pentru usurarea ghiozdanelor pe care elevii le cara zilnic la scoala. Scolarii insisi, parintii si personalul medical sunt de acord cu totii ca povara din carca bietilor copii este adesea prea grea pentru spatele lor fragil. Sistemul de manuale alternative, puzderia de caiete si papetarie de care au nevoie cei mici la cursuri au facut ca ghiozdanele sa arate burdusite rau. Dincolo de disconfortul evident de a face zilnic pe magarusii, elevii sunt avertizati de medicii specializati in afectiuni ale coloanei ca risca chiar malformatii serioase daca vor continua sa-si umple pana la refuz sarica scolara.
In aceste conditii, vestea ca materia scolara tinde sa se miniaturizeze nu poate fi decat foarte buna. Un proiect promovat de catre un primar din tara propune achizitionarea de stickuri de memorie, pe care sa fie stocat continutul cartilor folosite la cursuri. In locul ghiozdanului supradimensionat, elevii ar cara la scoala doar micutul instrument care, la cei patru giga pe care este prevazut sa-i aiba, are suficient spatiu ca sa cuprinda materia scolara.
Nu se stie – sau nu am inteles eu bine – daca stickul cu pricina se va substitui cu totul manualelor scolare sau este un adjuvant electronic paralel. Cum n-am auzit vreun protest gigantic al editorilor de manuale, care ar ramane fara paine, probabil ca va micutul device este o solutie alternativa. Nu stiu, de asemenea, ce vor face cu el elevii – foarte multi – care nu au calculator acasa si n-au acces la vreunul in scolile in care invata si la care ajung, in prea multe cazuri, cu caruta sau cu pretul unui drum extenuant de cateva ore zilnic din catunele in care locuiesc. Pana una-alta, exista o sumedenie de profesori carora trebuie sa li se explice ce va sa zica ala un stick.
In limba engleza, unul din sensurile verbului „to stick” este a indesa. Cam asa pare si initiativa domnului care sa electronizeze cu orice pret scoala. La care demers s-a alaturat si deputatul Ioan Ghise, fost primar de Brasov, a carui propunere de a dota fiecare elev cu un laptop (aproape) de jucarie zace prin sertarele ministerului sau ale alesilor.
Pana la miniaturizarea scolii, statisticile arta o subtiere ingrijoratoare a pregatirii elevilor ce absolva diferite grade de instructie. Nici cadrele didactice nu par ca sunt cine stie ce familiarizate cu micutul dispozitiv ce a starnit interesul elevilor, gratie celor 4 giga de memorie in care incap suficiente bucati muzicale cat sa nu te plictisesti la scoala.
Am sunat ieri din curiozitate cativa inspectori brasoveni, pe care i-am chestionat in legatura cu pardalnicul de stick. N-am reusit sa ne facem intelesi. La capatul celalalt al conversatiei se auzea ba stics, ba shtics. Sunt convins ca unii isi inchipuie si acum ca le-am anuntat, de fapt, upgradarea programului Cornul si laptele prin introducerea de grisine in program.

Vifor Rotar

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.