Stephen Hawking: Universul nu a fost creat de Dumnezeu!

Stephen Hawking:
Universul nu a fost creat de Dumnezeu!

0 75

Universul a luat nastere datorita actiunii spontane si inevitabile a legilor fizicii, iar Divinitatea nu a avut niciun rol in acest proces de creatie, sustine intr-o noua carte renumitul om de stiinta Stephen Hawking, noteaza The Guardian. In cea mai cunoscuta carte a sa, „O scurta istorie a timpului”, acum doua decenii, savantul nu excludea implicarea Divinitatii in nasterea Universului si vorbea de conceptul de „minte a lui Dumnezeu”.
Teoria este prezentata intr-o noua carte a lui Hawking, The Grand Design, volum care va aparea in 9 septembrie, insa din care a fost publicat un extras in The Times. Cartea, scrisa impreuna cu fizicianul american Leonard Mlodinow sustine teoria conform careia pentru crearea universului nu a fost nevoie de interventia unei forte divine, iar Big Bang-ul a fost rezultatul „inevitabil” al legilor fizicii.
Practic, Universul a fost o creatie spontana guvernata de legile fizicii, teorie ce contrazice vechiul model newtonian care sustine ca Universul a fost plamadit de un Creator pentru ca altfel nu ar fi putut lua nastere din haos.
„Pentru ca exista o lege precum cea a gravitatiei, Universul poate lua nastere chiar si din nimic (…) Creatia spontana este motivul pentru care exista Ceva, in loc Nimic si motivul care face ca si Universul sa existe si noi sa existam”, spune Hawking in noua sa carte.
„Faptul ca noi oamenii – care suntem practic colectii de particule fundamentale din natura – am ajuns atat de departe in intelegerea legilor care ne guverneaza pe noi si Universul din jurul nostru – reprezinta un triumf”, spune unul din cei mai respectati oameni de stiinta contemporani.
In cea mai cunoscuta cartea a sa, „O scurta istorie a timpului”, aparuta in 1988, savantul nu excludea posibilitatea ca Divinitatea sa fi avut un rol in crearea Universului. „Daca descoperim o teorie completa, va fi triumful suprem al ratiunii umane, pentru ca atunci vom ajunge sa cunoastem „.

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.