Stefan cel Mare la …Sacele

Stefan cel Mare la …Sacele

0 87

Cu cinci ani in urma, in 2003, edilii saceleni au hotarat sa comande si sa amplaseze o statuie a lui Stefan cel Mare in cartierul cu acelasi nume din localitate.
Comanda a fost facuta de viceprimarul de atunci, Jonas Andras, la o firma din Bacau, careia i-a si spus cam ce si cum sa iasa, doar nu se apuca sculptorul sa faca ceva de capul lui. Lucrarea a fost receptionata in acelasi an 2003, costand 145 milioane lei vechi.
Numai ca, din pacate, seamana cu oricine altcineva, mai putin cu Stefan cel Mare. Cel mai mult aduce cu Stefanul Ungariei, adica Szent Istvan kiraly.
Atentionat asupra faptului, vicele sacelean, cel care a facut comanda, a scaldat-o ca nu poate fi vorba de Fane Ungureanu si ca este, toata ziua, Fane Moldoveanu, numai ca s-a dorit, prin schimbarea coroanei cu un soi de potcap, sa se scoata in evidenta si partea blanda a domnitorului moldovean, aceea in care, inafara de lupte cu turcii si cu umblatul dupa femei, se mai ocupa si de ctitorit biserici.
Ciudata viziune!
Se intelege ca mascarada nu a fost amplasata, ci a fost bagata intr-o magazie a primariei.
Actualul primar de Sacele a dat insa peste aceasta statuie si a trimis-o inapoi la bacau, ca sa fie retusata si apoi amplasata in parcul cartierului, dar s-a pomenit ca sculptorul mai vrea 16.000 lei, de data asta din aceia in circulatie, fapt ce ar face ca retusarea sa fie mai scumpa decat opera in sine, lucru inacceptabil, chiar incluzand inflatia. De aceea actualul primar de Sacele, Radu Florea Nistor, i-a sugerat sculptorului (si firmei) sa o lase mai moale si, dupa retusare, sa o doneze localitatii. Ramane acuma de vazut care dintre cele doua parti este o stanca mai tare.

Dan Bota

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.