Statul refuza bolnavilor sansa unui transplant

Statul refuza bolnavilor sansa unui transplant

0 81
Au toate conditiile medicale, un parteneriat cu Elvetia si posibilitatea de a face transplanturi gratuite. Cu toate acestea, medicii unui spital privat brasovean asteapta in zadar de un an avizele Ministerului Sanatatii. Tot de atunci asteapta si Mircea, un tanar de 24 de ani, sa primeasca de la mama lui un rinichi care ii poate salva viata.
Nici la spitalul judetean lucrurile nu stau mai bine: in ultimii ani nu a fost realizat niciun transplant de organe, desi s-au facut cateva prelevari de la pacienti aflati in moarte clinica.
De ziua transplatului in Romania aflam oficial ca  Å£ara noastră a înregistrat de la începutul anului 2013 cea mai mare creÅŸtere a numărului de transplanturi dintre toate ţările europene, aproape 60.
Aceste transplanturi se fac insa numai in anumite centre din tara iar Brasovul nu se afla printre ele, confirma dr Bogdan Moldovan, medic chirurg la Spitalul Sfantul Constantin.
La Brasov, intr-un centru privat, exista toate conditiile pentru realizarea transplanturilor, in colaborare cu o clinica elvetiana. Actele  de acreditare zac insa de aproape un an pe masa Ministerului Sanatatii, fara niciun raspuns.
Intre timp, un tanar de 29 de ani din Fagaras asteapta sa ii fie salvata viata. Mircea Nicolae in varsta de 24 de ani, are nevoie disperata de transplant de rinichi. Mama lui a acceptat sa ii doneze un rinichi, cei doi sunt compatibili – un caz ideal pentru medici care insa sunt legati de maini si picioare in lipsa avizului ministerului.
Cand va reusi sa primeasca rinichiul mamei sale, Mircea isi va putea relua viata normala, fara sa fie constrans la dializa de 3 ori pe saptamana. Abia atunci va putea munci, face copii si trai ca un om sanatos.
 
Vifor Rotar
 

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.