Statul, prins cu impozitele in borcanul cu miere

Statul, prins cu impozitele in borcanul cu miere

0 97
Apicultorii vor renunta la o parte din stupi pentru a nu plati impozitul de 16 % din norma de venit. Stuparii sunt nemultumiti si considera incorecta noua taxa, in conditiile in care venitul din stuparit este conditionat de starea vremii. Daca producatorii vor livra mai putina miere pe piata, economia Romaniei va avea de suferit pentru ca va pierde o marfa foarte apreciata la export.
Potrivit unei ordonante de guvern recent introduse veniturile agricole se vor impozita prin aplicarea cotei de 16% asupra unei norme de venit stabilite pe unitatea de suprafaţă, cap de animal ori familie de albine. Normele de venit au fost stabilite de Ministerul Agriculturii.
In judetul Brasov sunt inregistrati 700 de apicultori si 39.000 de familii de albine. Apicultorii brasoveni sunt nemultumiti de introducerea acestui impozit pentru ca productia de miere si implicit veniturile apicultorilor sunt conditionate de vreme. In zona Brasovului clima nu este prielnica productiei de miere, moti pentru care stuparii sunt nevoiti sa plece in sudul tarii. 
Apicultorul din Sanpetru Octavian Petru Moldovan spune ca uneori sunt ani foarte nefavorabili, cand aproape daca poate supravietui apicultorul, din pricina vremii capricioase.
Chiar daca exista programe nationale si fonduri europene care sustin financiar o parte din costurile stuparitului multi apicultori vor renunta la un numar de stupi, din pricina costurilor foarte mari.
Economia nationala va avea de suferit daca productia de miere va inregistra o scadere odata cu retragerea apicultorilor pentru ca mierea este un produs vandut foarte bine in export iar mierea romaneasca este extrem de apreciata in toata lumea. In urma cu 4 ani mierea romaneasca a primit medalia de aur la congresul Apimondia de la Montpellier si aceeasi medalie la Congresul de Apiterapie din Buenos Aires din 2011.
 
Vifor Rotar

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.