Statul de august drept funcționează și în Piața Victoriei?

Statul de august drept funcționează și în Piața Victoriei?

0 58

Nu vreau să pun în discuție acum guvernarea, calitatea ei și nici conținutul protestelor formulate zilele acestea. Putem avea păreri diferite pe aceste chestiuni. Sau dacă asistăm la o operațiune … „Colectiv 2” pentru schimbarea guvernului. Eventual la un episod de campanie electorală pentru prezidențiale.Candidatul Iohannis afirma, însă, în seara asta, citind cu intonație de pe prompter, că „protestele sunt legitime”. Posibil, deși nu știu cum a reușit să le examineze atât de repede în recentele sale drumeții montane.

Problema esențială este însă dacă aceste proteste sunt exprimate într-un cadru legal.
Protestele pot fi exprimate, conform legislației noastre, în cadrul unor adunări publice. Legea 60 din 1991, modificată în 2004 de „guvernul Năstase”, chiar așa este intitulată – Legea adunărilor publice. Nu știu dacă ea este în conformitate cu doctrina austriacă sau cu cea a unor comisari UE dar acesta este dreptul pozitiv la noi – juriștii știu la ce mă refer. Nu avem o „lege a protestelor publice (sau individuale)”. Nici măcar a celor „spontane” (am în vedere protestele anunțate cu săptămâni înainte, pe rețelele sociale!!).

Conform Legii 60, adunările publice sunt autorizate pe baza unei cereri formulate de inițiatori, care sunt și organizatorii adunării (ei se ocupă de desfășurarea în bune condiții a acțiunii respective, cooperează cu autoritățile, comunică direcțiile de afluire și defluire etc. – vă rog să citiți detaliile în textul legii). Am înțeles că, pentru rațiuni – pe care le intuiesc -, organizatorii „mitingului diasporei” s-au retras.

În aceste condiții, nu se mai poate vorbi de o adunare publică legală. Nu vreau să dezvolt, dar cei care afirmau că se plimbau prin piață „ca să ia pulsul”, se aflau, de fapt, pe carosabil și erau pasibili de amendă. Nu vreau să-i supăr și mai tare pe cei care mă înjură pe Facebook, dar e amuzant președintele Iohannis când cere respectarea statului de drept în condițiile unei adunări desfășurate în afara legii. Sigur, vor fi mai puțin supărați dacă voi afirma că nici guvernul nu respectă legea – care prevede că adunările publice nu se pot desfășura în apropierea stațiilor de metrou, etc.

În opinia mea, legea 60 ar trebui actualizată de către guvern, cu consultarea partidelor și a societății civile, libertatea de întrunire trebuind să fie dublată de asumarea responsabilităților firești, pentru a se evita incidentele huliganice și manifestările anarhice.

P.S.: Am fost marcat de actele agresive împotriva jandarmilor (nu vreau să justific însă eventuale excese ale lor) și mai ales împotriva femeii din forțele de ordine, căreia îi doresc însănătoșire grabnică.
Adrian Nastase 

 

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.