Statul austriac slab și statul român puternic

Statul austriac slab și statul român puternic

0 373
Traian Băsescu s-a lăudat că, în cele două mandate prezidențiale, a întărit statul. Bogdan Chireac întreabă, în editorialul scris pentru DCNews,  ce a înțeles fostul președinte prin sintagma ”stat puternic”. Răspunsul pe care îl oferă editorialistul este unul șocant, dintr-o perspectivă paradoxală.

Iată, integral, editorialul scris de Bogdan Chirieac:

Statul austriac slab și statul român puternic

Traian Băsescu s-a tot lăudat că, în cele două mandate prezidențiale, ca a întărit statul. Oare ce-o fi înţeles prin stat puternic?….

Am citit cu uimire știrea conform căreia Austria a refuzat solicitarea României de a-l intercepta pe Sorin Oprescu la Viena, motivând că austriecii fac asta numai pentru infracțiuni pedepsite cu peste 10 ani de închisoare. M-am gândit că Austria este un stat slab. Am văzut, în schimb că, în 2014, numărul de mandate de ascultare puse în operă în România era de peste 45.000 !!
Mă gândesc, DIMPOTRIVA, că România este un stat puternic.

Mi-am amintit apoi că, la prețuri de nimic, ridicole, Austria sau companii din Austria au pus mâna în România pe tot petrolul, pe jumătate din producția de gaze, pe o treime din sistemul bancar, pe două treimi din sistemul de asigurări, pe toate pădurile țării. Mai nou, toți românii cu bani merg să se trateze în Austria, nefiind deloc mulțumiți de sistemul medical de acasă.

În agricultură, Austria este pe cale să se extindă asimptotic, cu producția de alimente. Mă gândesc însă că Austria e un stat slab, fiindcă, pentru a putea funcționa, are nevoie de toate aceste bogății ale României. România este în schimb un stat puternic, fiindcă, iată, se poate lipsi lesne, cum ar veni, pe nimic de ele…

 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.