Statuia lui Mihai Viteazu din Sfântu-Gheorghe a fost profanată cu însemne maghiare...

Statuia lui Mihai Viteazu din Sfântu-Gheorghe a fost profanată cu însemne maghiare după manifestația românească de Ziua Trianonului

0 304

După ce vineri, 4 iunie 2021, Asociația Calea Neamului și alte organizații patriotice partenere au marcat la Sfântu Gheorghe împlinirea a 101 ani de la semnarea Tratatului de la Trianon, pe ansamblul statuar „Mihai Viteazu” din centrul municipiului au apărut însemne maghiare – întâmplător, chiar sub coada calului. Se pune întrebarea: cine sunt provocatorii și cine, victimele?
Conducerea Primăriei Sfântu Gheorghe a condamnat profanarea statuii lui Mihai Viteazul din municipiu, pe soclul căreia persoane necunoscute au scris cu vopsea de culoare albă TRIANON 1920 şi au desenat un steag roşu-alb-verde, şi cere sprijinul cetăţenilor pentru identificarea autorilor, notează Agerpres.
Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Covasna a anunţat, vineri, că a demarat cercetările pentru identificarea persoanelor care au profanat statuia, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de distrugere.
Conform reprezentanţilor instituţiei, poliţiştii care s-au deplasat la faţa locului au constatat că partea din spate a soclului statuii a fost vopsită şi inscripţionată.
De asemenea, stâlpii care înconjoară statuia au fost vopsiţi, iar mai multe plăci de marmură din partea dreaptă a soclului lipsesc.

Tratatul de la Trianon este unul dintre documentele semnate la Conferința de Pace de la Paris, prin care Ungaria, țară învinsă în Primul Război Mondial, recunoștea noile frontiere și, prin aceasta, Unirea Ardealului cu Regatul României. Astfel, ceea ce a început pe 1 Decembrie 1918 la Alba-Iulia s-a desăvârșit pe 4 iunie 1920 la Paris.
Ulterior, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, României i-a fost impus pe 30 august 1940 Diktatul de la Viena, prin care jumătatea de nord-vest a Ardealului era cedată Ungariei. Nedreptatea istorică a fost remediată de Armata Română după momentul 23 august 1944, Sfântu Gheorghe devenind pe 8 septembrie în același an primul oraș românesc eliberat de sub ocupația fascisto-horthystă din partea nord-vestică a Ardealului – de fapt, din inima României.

Horia D.R.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.