Statistica brasoveana si economiile

Statistica brasoveana si economiile

0 99

In Brasov exista un „birou de statistica” pentru evaluarea diferitelor stari ale societatii locale si exprimarea lor in cifre. Se stie ca cifrele sunt seci si exacte, dar uite ca, uneori, pot deveni relative prin relativitatea situatiilor pe care le exprima.
Rezultatul unor cercetari statistice recente arata ca brasovenii au posibilitatea sa economiseasca, in medie, 65 lei pe luna din venitul lor, si asta doar daca renunþa la haine si incaltaminte. Restul se cam duce pe un fel de apa a sambetei creata artificial inmare parte, atorita situatiei in care se afla tara de mai multe decenii. Decenii, nu va mirati, care incep cam e la mijlocul anilor ’70 ale secolului trecut.
Suma reprezinta 5% din salariul mediu pe economie, in valoare de 1300 de lei. Cam jumatate din aceasta suma se duce lunar pe mancare – personal gasesc aprecierea sub realitate – iar 400 de lei se cheltuiesc in medie, pentru plata facturilor.
Viciile sunt foarte importante pentru brasoveni. Acestia cheltuiesc in jur de 10% din salariu pe tigari, cafea si bautura.
Da, aceste vicii costa al naibii. Insa cine le scumpeste intr-una, sub diferite motive – veniturile nu cresc in acest timp – ca sa umple o vistierie golita de excese ale clasei conducatoare – vezi institutiile Guvern, Parlament, Presedintie, cu multimea de acoliti? Ce, nu are omul dreptul la o placere nevinovata – cat timp se incadreaza in aceasta dimensiune – si trebuie sa tot plateasca inmultit fata de pretul real? Repet, mici vicii controlate intr-o dimensiune rezonabila!
In ce3 privesc cei 65 de lei, vedeti cum se spune in comunicat: in medie. Si stim cu totii ce inseamna aceasta inselatoare medie. O suta de insi pot economisi 6.500 lei/luna, iar o suta de mii merg pe negativ. Si atunci unde zace adevarul? Caci statistica ar putea demonstra un nivel de trai relativ ridicat daca tot omul poate pune deoparte, lunar, 65 lei, sau 650.000 lei vechi. Dar oare asta este realitatea? Hai sa o lasam jos, ca macane!
Si iata inca cateva fire din praful cu care guvernantii ne orbesc, cu ajutorul institutiilor pe care le au la indemana.

Dan Bota

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.