Staţionarul Tractorul, devine al doilea centru din judeţul Braşov, unde se realizează...

Staţionarul Tractorul, devine al doilea centru din judeţul Braşov, unde se realizează testarea pentru Covid-19, după cel de la Spitalul de Boli Infecţioase

0 262

Administraţia judeţeană asigură fondurile necesare pentru cazarea medicilor şi a personalului auxiliar, din cadrul unităţilor medicale din subordine, în perioada stării de urgenţă. În conformitate cu prevederile Ordonanței militare nr. 4/29.03.2020, care precizează la art. 7 alin. (1) că „ministerele cu rețea sanitară proprie și autoritățile administrației publice locale care au în subordine sau în coordonare unități sanitare vor asigura la cerere spații hoteliere destinate repausului între ture sau gărzi personalului din sistemul public sanitar, în vederea prevenirii răspândirii virusului COVID-19 în rândul cadrelor medicale sau al familiilor acestora”, Direcția de Sănătate și Asistență Medicală (DSAM) din cadrul CJ Braşov a realizat o evaluare, la nivelul fiecărei unități sanitare, cu privire la numărul de persoane, cadre medicale și personal auxiliar, pentru care este nevoie de asigurarea de spaţii hoteliere destinate repaosulul între ture sau gărzi, în vederea prevenirii răspândirii virusului COVID-19 în rândul cadrelor medicale şi al familiilor acestora.

Demersul DSAM a avut la bază contextul creșterii rapide a numărului de cazuri, persoane infectate cu noul coronavirus (COVID-19) sau suspecte de infectare, cu efect imediat în creșterea volumului activităților medicale ce se desfășoară în toate spitalele din subordine, precum și solicitarea expresă a Sindicatului Medisan-Sanitas Brașov adresată conducerii CJ Braşov.

Potrivit solicitărilor transmise de Spitalul Clinic de Boli Infecţioase, Spitalul Clinic de Psihiatrie şi Neurologie, Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii, Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie, Spitalul Clinic de Obstetrică-Ginecologie „Dr. A.I. Sbârcea”, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Braşov şi Unitatea de Asistenţă Medico-Socială „Sânpetru”, a fost centralizat un necesar de 598 de locuri de cazare.

Față de aceste solicitări, s-a elaborat un regulament pentru punerea în aplicare a prevederilor Ordonanței militare nr. 4/2020 şi pentru aplicarea unitară la nivelul unităților sanitare, iar alocările financiare se fac din Bugetul Consiliului Județean Brașov, prin transferuri către unitățile sanitare.

De menţionat este faptul că Universitatea Transilvania pune la dispoziţie cu titlu gratuit pentru cadrele didactice din spitale și personalul de la Spitalul de Boli Infecţioase și Spitalul de Pneumoftiziologie 32 locuri. Tot cu titlul gratuit, Hotelul Postăvarul oferă 50 locuri de cazare, iar Pensiunea Şerban, Villa V – 30 locuri.

„Încă de săptămâna trecută, Consiliul Judeţean Braşov a avut în vedere să asigure spaţii de cazare pentru personalul medical aflat în prima linie a luptei cu noul coronavirus. Chiar înainte de apariţia Ordonanţei nr. 4, am centralizat numărul de solicitări venit din partea tuturor spitalelor care sunt în responsabilitatea noastră. Doresc să transmit mulţumirile noastre tuturor celor care au înţeles că suntem într-o perioadă grea şi au pusa deja la dispoziţie spaţii de cazare cu titlu gratuit”, a menţionat Adrian-Ioan Veştea.

În altă ordine de idei, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Braşov primeşte astăzi echipamentele pentru diagnosticarea infectării cu noul coronavirus prin metoda PCR, precum şi o parte din reactivi, achiziţionate din fonduri alocate din bugetul CJ Braşov. Este vorba despre echipamentul de Real Time PCR şi cel de extracţie a acidului nucleic, complet automat, cu risc scăzut de contaminate a personalului medical. Cu acestea pot fi executate 48 de probe în 140 de minute, însă trebuie adăugat timpul necesar pentru recepţia probelor ce urmează a fi testate şi pregătirea aparatului cu reactivi şi consumabile. Practic, lucrându-se în două ture pe zi, se vor putea prelucra aproape 100 probe.

Echipamentele vor funcţiona începând de luni, 6 aprilie, la Staţionarul Tractorul, care va deveni astfel al doilea centru din judeţul Braşov unde se realizează testarea pentru COVID-19 (după cel de la Spitalul de Boli Infecţioase).

Potrivit conducerii Spitalului Judeţean, circuitele sunt pregătite, personalul este implicat, iar până la sfârşitul acestei săptămâni se va realiza instruirea celor care vor efectua testele. Unitatea dispune de medici de laborator specializaţi în biologie moleculară, dar sunt şi medici rezidenti în pregătire, care şi-au exprimat dorinţa să înveţe şi să ajute.

„Felicit conducerea Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă pentru faptul că într-un timp relativ scurt a achiziţionat aparatul de testare Real Time PCR. Este vorba despre un echipament automat, mult mai performat decât cel care se află în prezent la Spitalul de Boli Infecţioase. De asemenea, vreau să mulţumesc Universităţii Transilvania, care pe lângă faptul că ne-a pus la dispoziţie un aparat PCR extrem de util pentru realizarea de teste, ne-a sprijinit şi prin punerea la dispoziţie a unor spaţii de cazare pentru personalul medical”, a spus preşedintele CJ Braşov.

D.D.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.