Start manipularii prin sondaje? Trei sondaje, trei pozitionari diferite!

Start manipularii prin sondaje?
Trei sondaje, trei pozitionari diferite!

0 97
Ultimele evenimente politice impreuna cu rectiile cetatenilor nu au scapat fara a fi masurate de catre firmele de sondare ce lucreaza la comanda puterii sau a opozitiei.
Asa cum se obisnuieste sunt scoase in fata cotidienile centrale care, in functie de culoarul politic, prezinta date, mai mult sau mai putin “fardate”, dar care nu pot fi extrem de diferite. Totodata inceperea sesiunii parlamentare “impunea” o evaluare pentru reglarea "luptei politice".
Principala tema prezentata este data de opinia cetateanului fata de “scorurul” electoral obtinut de principalele partide daca duminica viitoare ar avea loc alegeri.
Cu toate ca suntem in fata unor diferente care merg pana la 12%, cifrele din sondaje arata un USL cotat cu 67%, inaintea suspendarii si derularii referendumului pentru demiterea presedintelui, ce poate cobora pana spre 50%.
Va prezentam cele trei sondaje aparute in ultima perioada.
  • Adevarul: USL are în august 57,1%, dar a scăzut cu aproape zece procente faţă de perioada anterioară suspendării lui Traian Băsescu. Dacă mâine ar fi alegeri parlamentare, USL ar obÅ£ine voturile a 57,1% din români, potrivit sondajului realizat pentru „Adevărul" de IMAS în perioada 9-14 august. Pe următoarele locuri se clasează PDL cu 17,8%, PP-DD cu 14,1% ÅŸi UDMR cu 5,8%, în timp ce restul formaÅ£iunilor politice nu ar depăşi pragul electoral.
  • Jurnalul National: Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, USL ar câÅŸtiga cu 62%, urmată de PDL cu 18%, PP-DD – 8%, UDMR-6% ÅŸI PRM -2%, arată un sondaj CCSB publicat de Jurnalul National pe 3 septembrie. Sondajul a fost realizat pe un eÅŸantion de 1004 persoane  în perioda 28 august- 1 septembrie ÅŸi are o marjă de eroare de +_ 3,1%. (Alt sondaj CSCI publicat recent da USL tot la 62%)
  • Evenimentul Zilei: Un sondaj CSOP publicat de Evenimentul Zilei miercuri, 29 august, prezinta cifre radical diferite. Sondajul CSOP indică un trend clar de creÅŸtere a PD, care avea 18% în luna mai, 20% în iunie, 21% în iulie ÅŸi 22% în 10-13 august. În schimb, trendul PSD este descrescător: 54% în mai, 52% în iunie, 51% în iulie ÅŸi 50% în august. Sondajul a fost efectuat în intervalul 10-13 august, pe un eÅŸantion de 1002 persoane, intervievate faţă în faţă, la domiciliu. Eroarea de reprezentativitate este de 3%, cu o probabilitate de 0,95.
 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.