Start la vaccinarea impotriva cancerului de col uterin

Start la vaccinarea impotriva cancerului de col uterin

0 251

Campania de vaccinare gratuita impotriva cancerului de col uterin a inceput, luni, in scoli, peste 100.000 de fetite de clasa a IV-a urmand a beneficia de programul initiat de Ministerul Sanatatii Publice pentru combaterea virusului Human Papilloma Virus (HPV) raspunzator de aparitia acestei forme de cancer.
Campania de vaccinare va cuprinde trei etape, care se vor desfasura in decurs de 6 luni, timp in care vor fi administrate cele trei doze. Prima etapa se va desfasura din 24 noiembrie si pana la inceputul lunii decembrie 2008; a doua, in ianuarie 2009, in functie de data la care a fost administrata prima doza; a treia, in luna mai 2009.
Specialistii afirma ca HPV este responsabil in 99% din cazurile aparitiei cancerului de col uterin. In ultimii 20 de ani, Romania a inregistrat cea mai ridicata rata de mortalitate din Europa din cauza cancerului de col uterin, respectiv de 6,3 ori mai mare decat media tarilor din Uniunea Europeana. Mai grav, aceasta rata de mortalitate a fost in continua crestere in ultimii 18 ani.
Potrivit statisticilor, sase femei mor, in fiecare zi, in Romania, din cauza cancerului de col uterin si, in fiecare an, peste 3.000 sunt nou-diagnosticate. Cancerul de col uterin reprezinta, in Romania, prima cauza de mortalitate prin cancer la femeile cu varsta cuprinsa intre 15 si 44 de ani.
17 tari din Uniunea Europeana, intre care Germania, Marea Britanie, Franta, Italia, Spania, au introdus deja gratuit vaccinul impotriva cancerului de col uterin in calendarele nationale de vaccinare.
Referitor la reactiile adverse pe care le poate produce injectarea dozelor respective, statisticile au demonstrat in urma administrarii a peste 30 de milioane de doze in intreaga lume, la femeile si fetele de peste 9 ani, ca acestea sunt minore comparativ cu beneficiile aduse. Vaccinarea impotriva HPV se va desfasura in paralel cu programul de depistare precoce a cancerului de col uterin.
Vaccinarea, care se va face in cadrul unitatilor de invatamant, de catre personal medical responsabil de asigurarea asistentei medicale preventive, se face numai cu acordul parintilor.
Prof. dr. Adrian Streinu Cercel, directorul Institutului de Boli Infectioase „Matei Bals”, a explicat importanta acestei vaccinari pentru preventia cancerului de col uterin. El a aratat ca, daca la 15 ani o fetita contracteaza HPV, la 35 de ani poate dezvolta cancer de col uterin. Totodata, specialistul a subliniat ca vaccinarea se face la 11 ani, pentru ca fetele sa fie protejate cand vor incepe viata sexuala. El a subliniat ca vaccinul este aprobat de cele doua foruri internationale – Agentia Europeana a Medicamentului si FDA (agentia americana).

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.