START Jocurile Olimpice!

START Jocurile Olimpice!

0 62

Cea de-a XXIX-a editie a Jocurilor Olimpice de vara se va deschide vineri, 8 august, la Beijing, sub sloganul „O lume, un vis”, in conditii de securitate exceptionale instituite de autoritatile chineze dupa ce o grupare separatista uigura a revendicat mai multe atentate si a amenintat China cu noi atacuri in timpul competitiei pe care gazduieste.
Romania va fi reprezentata la aceasta cea mai importanta competitie polisportiva de pe glob, de 102 sportivi care vor concura la 15 dintre cele 28 de discipline din concurs.
Aproximativ 160.000 de persoane vor asista la ceremonia de deschidere, dintre care aproape jumatate, 70.000, vor fi invitati, personalitati, sportivi si actori care vor participa la spectacol, in timp ce restul de 90.000 vor fi spectatori, personal din Comitetul de organizare si voluntari. Printre invitatii de marca – peste 80 de sefi de stat si de guvern – care vor asista la deschiderea oficiala se numara si presedintele Traian Basescu care, in afara programului de convorbiri oficiale cu autoritatile chineze, va asista si la cateva evenimente sportive la care participa echipe reprezentative ale tarii noastre sau membri ai lotului olimpic roman.
In timpul Olimpiadei, circa 10.500 sportivi isi vor disputa intaietatea in 302 probe (165 pentru barbati, 127 pentru femei, 10 mixte), in 31 de baze sportive in Beijing si 6 baze sportive in Qingdao, Hong Kong, Tianjin, Shanghai, Shenyang si Qinhuangdao; 21.600 jurnalisti, reprezentand 200 de tari si regiuni, au fost acreditati pentru a transmite informatii despre aceasta competitie mondiala; peste 400.000 de voluntari si-au oferit serviciile pentru Olimpiada, din care 74.615 vor actiona la bazele JO si la centrele media, precum si in Satul Olimpic. Cel mai varstnic dintre voluntari are 87 de ani. Alti 7.600 voluntari vor actiona in orasele din afara Beijingului; au fost vandute 7 milioane de bilete, cele mai scumpe fiind cele de la ceremoniile de deschidere si inchidere, valorand 5.000 yuani, respectiv, 3.000 yuani.
Flacara olimpica si-a inceput ieri, 6 august, traseul prin Beijing, cu doua zile inainte de deschiderea JO 2008. Primul purtator al tortei a fost astronautul Yang Liwei, care a primit torta de la presedintele Comitetului de Organizare al JO de la Beijing, Liu Qi. Baschetbalistul Yao Ming, star al NBA, a fost desemnat cel de-al noualea purtator al tortei olimpice. Flacara olimpica va calatori prin orasul gazda timp de trei zile, urmand ca torta sa fie purtata de 841 de persoane. Traditionala flacara olimpica a parcurs in 130 de zile, o distanta de 137.000 km, traversand cinci continente. Ea va fi aprinsa pe Stadionul National din Beijing, pe 8 august, si va arde pe tot parcursul competitiei, care se va incheia pe 24 august. Traseul parcurs de torta a cuprins 135 de orase, a traversat Tibetul si a urcat pe varful Everest.
Mascotele Jocurilor Olimpice de vara de la Beijing poarta numele generic de ”Fuwa” si au ca sursa de inspiratie cele cinci cercuri olimpice, simbolizand cele mai populare animale din China: pestele, ursul panda, antilopa, randunica, dar si Flacara Olimpica. Fiecare mascota are numele compus din doua silabe ritmate, o maniera traditionala de a se manifesta afectiunea fata de copii: beibei – pestele, jingjing – panda, huanhuan – flacara, yingying – antilopa tibetana, nini – randunica. Daca numele sunt rostite impreuna – Bei Jing Huan Ying Nin -, atunci se poate citi ”Bine ati venit la Beijing”.
Romania inregistreaza cea mai slaba participare din punct de vedere numeric al sportivilor la JO din ultimii 44 de ani, insa reprezentantii spotului romanesc mizeaza pe castigarea de medalii, in special la gimnastica, handbal feminin, canotaj, canoe, judo, box si scrima. Cea mai numeroasa delegatie este cea a Chinei, formata din nu mai putin de 639 de sportivi, urmata de SUA, cu 596 sportivi si Federatia Rusa, cu 467 sportivi.
Portdrapelul delegatiei Romaniei la ceremoniile de deschidere si inchidere va fi capitanul selectionatei de handbal, Valeria Bese. Primii romani care vor intra in competitie vor fi judoka Alina Dumitru (cat. 48 kg) si Iulian Raicea (tir), sambata 9 august, urmati in aceeasi zi de selectionata feminina de handbal.
Inaintea deschiderii oficiale, a competitiei, are loc ceremonia ridicarii tricolorului Romaniei in Satul Olimpic de la Beijing, prilej pentru primarul satului olimpic de a ura un „Bun Venit!” oficial sportivilor romani.
In istoria Olimpiadelor, Romania a castigat 82 de medalii de aur, 88 de medalii de argint si 114 medalii de bronz.

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.