Starea naţiunii din punct de vedere bugetar in prezentarea lui Victor Ponta

Starea naţiunii din punct de vedere bugetar in prezentarea lui Victor Ponta

0 296
 
Premierul Victor Ponta a prezentat joi seara starea naţiunii din punct de vedere bugetar, o analiză a bugetului de stat pe anul 2013.
 
Într-o conferinţă de presă susÅ£inută la Palatul Victoria, ÅŸeful Guvernului a explicat situaÅ£ia resurselor bugetare ÅŸi, după cum a spus Victor Ponta, "ceea ce orice cetăţean civilizat, dintr-o Å£ară civilizată, dintr-o Å£ară cu o democraÅ£ie spre care ne uităm de fiecare dată, trebuie să cunoască, despre modul în care se strâng la bugetul public banii din taxele, impozitele, veniturile lor personale ÅŸi modul în care aceÅŸti bani sunt cheltuiÅ£i de către cei care în mod vremelnic, prin voinÅ£a exprimată democratic la alegeri, sunt în conducerea Executivului". "Guvernul nu are niciun ban al său. Guvernul gestionează niÅŸte bani, care sunt luaÅ£i de la cetăţenii României, pentru a fi folosiÅ£i pentru cetăţenii României. Noi suntem doar niÅŸte administratori a ceea ce înseamnă resursele ÅŸi veniturile fiecăruia dintre cetăţenii români", a spus Ponta. Conform documentului prezentat de Executiv, Guvernul estimează că, în 2013, Produsul Intern Brut va fi de 139,8 miliarde de euro, în creÅŸtere faţă de anul trecut, când a fost de 132,6 miliarde de euro, aÅŸa cum rezultă din elementele bugetare prezentate joi seara de premierul Victor Ponta, la Palatul Victoria. PIB-ul pe cap de locuitor ar urma să ajungă, astfel, anual, la 7.000 de euro. În 2013, veniturile statului sunt estimate la 46 miliarde de euro, reprezentând 2.300 de euro pe persoană, iar cheltuielile statului se ridică la 49 miliarde de euro (2.450 de euro pe persoană). Deficitul bugetar ar urma să fie de trei miliarde de euro, adică 150 de euro de persoană. În ceea ce priveÅŸte datoria publică a ţării, aceasta este de 51 miliarde de euro, sumă acumulată după 1989 ÅŸi până în prezent. 60% din această datorie este în valută, iar 40% în lei, a explicat premierul Victor Ponta, în prezentarea referitoare la "Starea naÅ£iunii din punct de vedere bugetar". Aproximativ 48% din această datorie este internă, iar 52% datorie externă. Datoria pentru fiecare cetăţean este de 2.500 de euro, se arată în documentul Guvernului.
"În ultimii patru ani, datoria României a crescut. Acum patru ani, datoria României era de 19% din PIB (28 miliarde euro), echivalentul a 1.400 euro datorie pentru fiecare cetăţean", a indicat Executivul. Potrivit documentului prezentat de primul-ministru, în 2013, România are datorii scadente de 14,4 miliarde de euro, din care 1,2 miliarde euro aferente împrumutului de la FMI ÅŸi Uniunea Europeană – acestea vor refinanÅ£ate. România are o datorie de 34,7% din PIB. Din Uniunea Europeană, doar trei ţări au datorie mai mică (Estonia, Bulgaria, Luxemburg), în timp ce 23 au datorie mai mare, se mai arată în document. AsistenÅ£a socială, sănătatea ÅŸi transporturile sunt domeniile care vor beneficia în 2013 de cele mai mari alocări bugetare, cumulând 27,6 miliarde euro din totalul cheltuielilor bugetare de 49 miliarde euro, potrivit datelor prezentate de premierul Victor Ponta. Pentru asigurări ÅŸi asistenţă socială, suma prevăzută în buget este de 16,5 miliarde euro, pentru sănătate – 6,2 miliarde euro, iar pentru transporturi – 4,9 miliarde euro. Alocările bugetare pentru educaÅ£ie ÅŸi cercetare se ridică la patru miliarde euro, pentru agricultură ÅŸi dezvoltare rurală – 3,8 miliarde euro, pentru ordine publică ÅŸi siguranţă naÅ£ională – 2,7 miliarde euro, pentru administraÅ£ie – două miliarde euro, pentru locuinÅ£e, servicii, dezvoltare publică – 1,5 miliarde euro, apărare – un miliard euro, protecÅ£ia mediului – un miliard de euro.
 
De asemenea, după cum a precizat primul-ministru, o treime din investiÅ£iile publice prevăzute în bugetul pe 2013 vor fi realizate din fonduri europene. Bugetul pe 2013 prevede investiÅ£ii de 7,8 miliarde euro, din care investiÅ£ii de 2,5 miliarde euro din fonduri europene. Cele mai mari alocări bugetare sunt destinate plăţii salariilor – 10,2 miliarde euro ÅŸi pensiilor – 11,1 miliarde euro.
Numărul de angajaÅ£i va fi redus cu 5 – 10% în majoritatea ministerelor, a subliniat premierul. "De la numărul de consilieri vom trece, până pe 31 martie, la reducerile în aparatul central, atât ale funcÅ£iilor de conducere, cât ÅŸi ale numărului de angajaÅ£i. Nu există în nicio structură a aparatului central, guvernamental, un singur post suplimentar aprobat. Dimpotrivă, deja, după primele hotărâri de Guvern privind reorganizarea ministerelor, în majoritatea ministerelor există o reducere între 5% – 8% – 10% a numărului de personal", a spus Ponta.
Guvernul estimează că România a înregistrat o creÅŸtere economică de 0,7% în 2012, iar în 2013 creÅŸterea economică va fi de 2%, a declarat, la rândul său, în aceeaÅŸi conferinţă de presă, ministrul delegat pentru buget, Liviu Voinea. El a precizat că la elaborarea bugetului pe 2013 a fost luată în calcul, pe o abordare mai prudentă, o creÅŸtere economică de 1,8%.
Conform documentului prezentat de Executiv, bugetul pe 2013 va aduce nou "transparenţă ÅŸi bune practici, publicarea online a datelor din bugetul României pentru a putea fi verificate tot timpul cheltuielile prognozate pentru fiecare minister, bugetarea cheltuielilor de capital bazată pe criterii de eficienţă a investiÅ£iilor, proiecÅ£ie bugetară multi-anuală pentru 2014 – 2016, pentru o mai mare stabilitate ÅŸi predictibilitate, dezbatere publică extinsă a bugetului, inclusiv cu opoziÅ£ia parlamentară, înainte de adoptare".
Pentru 2013 se au în vedere reduceri de cheltuieli atât la Parlament ÅŸi Guvern, cât ÅŸi la alte instituÅ£ii publice. Astfel, potrivit documentului, bugetul Parlamentului în ansamblu va rămâne la nivelul anului 2012 ÅŸi va scădea suma alocată pentru fiecare parlamentar. În ceea ce priveÅŸte Guvernul, se va reduce numărul de consilieri, precum ÅŸi numărul celor angajaÅ£i în ministere, dar va fi redus ÅŸi numărul de funcÅ£ii de conducere din aparatul central. Se are în vedere "eliminarea privilegiilor" printr-o "reformă dură a companiilor de stat, a autorităţilor ÅŸi a altor instituÅ£ii bugetofage".
În celelalte instituÅ£ii publice, se vor reduce cheltuielile prin instituirea unei reguli de a nu permite angajarea de noi cheltuieli fără aprobarea bugetelor ÅŸi se vor stopa alocările pe criterii politice.
Guvernul propune disciplină bugetară, în loc de austeritate, dezvoltare prin sprijinirea mediului privat ÅŸi echitate socială, după cum a subliniat premierul Victor Ponta, la finalul prezentării elementelor bugetare pentru 2013.
"Sunt condiÅ£ii istorice pe care doar istoria le poate judeca, dar în ultimii patru ani în special principalele elemente de politică fiscală ÅŸi bugetară au fost austeritatea, subdezvoltarea, pentru că evident când tai foarte mult ai ÅŸi o subdezvoltare – s-a văzut asta în scăderea PIB – ÅŸi inechitatea – faptul că tăierile ÅŸi măsurile de austeritate s-au aplicat împotriva regulilor de echilibru social.
Ceea ce propunem: în loc de austeritate disciplină bugetară, ceea ce e un pic altceva, evident dezvoltare prin ceea ce încercăm să facem în zona de investiÅ£ii publice ÅŸi de sprijinire a mediului privat ÅŸi echitate socială, ceea ce am făcut în 2012 ÅŸi susÅ£inem mai departe în bugetele următoare", a declarat Victor Ponta.
 
Sursa: AGERPRES
 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.