Stanculescu si Chitac din nou in fata Instantei

Stanculescu si Chitac din nou in fata Instantei

0 83

Surse din Institutul National de Medicina Legala (INML) au declarat ca fostii generali Victor Atanasie Stanculescu si Mihai Chitac sufera de mai multe boli, ei putand fi tratati in spitalul Penitenciarului Jilava, dar numai cu acordul celor doi condamnati. Potrivit expertizelor efectuate la INML, Stanculescu sufera de nu mai putin de 10 boli, cele mai multe de natura cardiovasculara, dar si de leucemie cronica. Si Mihai Chitac are nevoie de proteza valvulara si pentru aceasta trebuie sa faca o operatie by-pass la inima.
Atat generalul Victor Stanculescu cat si Mihai Chitac au cerut eliberarea, pe motive medicale, din penitenciar, dupa ce au fost condamnati definitiv la 15 ani de inchisoare si degradare militara in procesul Revolutiei de la Timisoara. Procesele prin care se solicita intreruperea pedepselor dureaza din luna octombrie.
Urmatorul termen al procesului lui Stanculescu fusese fixat pentru 29 decembrie, deoarece INML nu trimisese concluziile expertizei medicale. Procesul lui Chitac urma sa se reia pe 14 ianuarie 2009, dar avocatii au cerut preschimbarea termenului.
Fostii generali Mihai Chitac si Victor Stanculescu, incarcerati la Spitalul Penitenciar Jilava, au fost dusi, pe 12 noiembrie, la INML, pentru expertiza medico-legala, au declarat, pentru NewsIn, oficiali din Administratia Nationala a Penitenciarelor.
Recursurile depuse de Stanculescu si Mihai Chitac, condamnati la 15 ani de inchisoare si degradare militara in procesul Revolutiei de la Timisoara, au fost respinse pe 15 octombrie de Inalta Curte de casatie si Justitie prin decizie definitiva si irevocabila.
Potrivit motivarii data publicitatii pe 5 decembrie 2007, Victor Stanculescu si Mihai Chitac nu pot fi exonerati de raspundere penala pentru ca au executat ordinul lui Ceausescu de a trage in manifestantii de la Timisoara, ordinul fiind ilegal, cei doi stiind de caracterul anticomunist al revoltei. Acelasi document confirma faptul ca Victor Atanasie Stanculescu a facut parte din comandamentul care a condus actiunea de reprimare a manifestatilor de la Timisoara si a exercitat cu „vadit exces de zel” atributiile ce i-au revenit in cadrul acelui comandament. Aceasta a dus si la numirea sa de catre Nicolae Ceausescu, in seara de 20 decembrie 1989, in functia de comandant militar unic al muncipiului Timisoara, se arata in motivarea sentintei de condamnare a generalului(r) Stanculescu pentru Revolutia de la Timisoara.
In ceea ce il priveste pe Mihai Chitac, magistratii au aratat ca, din corelarea tuturor probelor, reiese ca acesta a facut parte din structurile de conducere a actiunii de reprimare a manifestantilor din Timisoara, ca a exercitat si el exces de zel, „implicandu-se in mod vadit in executarea ordinului ce a avut ca urmare impuscarea mortala a 72 de persoane si ranirea altor 253 dintre care multe foarte grav”, se arata in motivarea aceleiasi sentinte. Lacrimi de bucurie sau de tristete, plansul ar putea fi benefic

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.