„Stalin si poporul rus / Libertate ne-au adus”: Dar cand vorbesti cu...

„Stalin si poporul rus / Libertate ne-au adus”: Dar cand vorbesti cu mine / Sa taci !

0 401
Intr-o analiza privind derapajele antidemocratice ale noului guvern instalat la Varsovia, Agentia de influenta, STRATFOR face o analogie cu presiunile exercitate de SUA asupra Romaniei pentru adoptarea unor masuri de corectie considerate oportune de Washington. Difuzata in sectiunea jurnal geopolitic in 29 decembrie, analiza porneste de la informatia din publicatia Gazetta Wyborcza care considera ca Statele Unite iau in considerare optiunea de a muta in alta tara summitul NATO programat la Varsovia in 2016. Ziarul citat, apropiat ca orientare de Platforma Civica, formatiunea proeuropeana care a pierdut alegerile, apreciaza ca SUA sunt preocupate de masurile recente ale guvernului polonez care a declansat o reforma a Curtii Constitutionale, anuland dreptul la veto al acestei instante in probleme legislative.agenția Stratfor
Partidul lui Kaczynski, revenit la putere cu larga majoritate in parlament, detinand si functia prezidentiala, doreste schimbarea rapida din functii a oamenilor fostului regim… aservit „fara sa cartneasca ,” dispozitiilor „...sefilor de la Berlin si Washington.
Înlocuirea a 5 judecatori de la Curtea Constitutionala, atacurile, chiar justificate la politica abuziva a Uniunii Europene, criticile indreptatite la adresa Germaniei pentru standarde duble in problema Ucrainei si a refugiatilor, conflictul cu mass-media opozitiei, sunt socotie motive de ingrijorare a aliatilor Poloniei.
STRATFOR, agentie subordonata Departamentului de Stat, apreciaza ca SUA este interesata sa mentina relatiii bune cu Polonia, o tara mare din Europa de Est.”Dar Statele Unite a demonstrat disponibilitatea de a face presiuni asupra aliatilor atunci cand trebuie. ROMANIA ESTE UN BUN EXEMPLU IN ACEST SENS„. (sublinierea noastra)”.
Ca si in cazul Poloniei, SUA considera Romania o TARA PIVOT atunci cand vine vorba de „probleme care contin Rusia”. Cu toate aceasta valoare ca rol al Romaniei, CASA ALBA nu  a ezitat sa preseze Bucurestiul spre combaterea coruptiei si imbunatatirea transparentei, precum si de a introduce reforme pentru a face mai prietenos mediul de afaceri pentru investitorii straini (!?), mentioneaza Stratfor.
Analiza considera ca daca Polonia alege sa faca relatia cu NATO SI SUA mai dificila, acesta este un motiv de ingrijorare la Washington.NATO. 1
O perchezitie facuta recent de politia militara in sediul centrului de contrainformatii NATO din Varsovia
indica posibile mutatii in politica de aparare a Poloniei. Concluzia analizei este ca planurile partidului Lege si Justitie sunt susceptibile de a irita investitori si guverne din Europa de Vest si SUA.
Acest dus rece pe care il aplica puterii de la Varsovia analistii Stratfor va fi citit cu mare atentie la Bucuresti unde forte politice si accente din politica Administratiei prezidentiale inclina spre imbratisarea NOULUI MODEL POLONEZ de relatii cu UE care accentueaza nationalismul.
PLASAREA GUVERNULUI DE TEHNOCRATI IMPORTATI IN REGIM DE URGENTA DE LA BRUXELLES, trebuie citita in cheia ingrijorarii fata de extinderea influentei poloneze si a temperarii entuziasmului fata de ideile nationale de independenta ale lui Kaczynski. PRACTIC, o mutare a Summitului NATO de la Varsovia ar pune pe rol si candidatura Romaniei pentru gazduirea reuniunii, Bucurestiul avand proaspete planurile de actiune folosite in 2008, si mai recent ale mini summitului tarilor membre ale Aliantei din Europa Centrala si de Sud Est .

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.