Stadiul proiectelor finantate de UE

Stadiul proiectelor finantate de UE

0 58

Romanii s-au inghesuit sa capete si ei ceva din pomana europeana pusa pe tava de europeni. Astfel, conform statisticilor prezentate de Ministerul Economiei si Finantelor intr-un comunicat de presa, pana la data de 15 iunie 2008, pentru cele sapte programe operationale au fost depuse 1.287 proiecte, in valoare de 15,065 miliarde lei (4,171 miliarde euro), dintre acestea fiind aprobate 281 in valoare totala de peste 9 miliarde lei (circa 2,535 miliarde euro). Din aceasta suma, 6,8 miliarde lei (aproximativ 1,88 miliarde euro) reprezinta fonduri nerambursabile de la Uniunea Europeana (UE).
MEF informeaza ca au fost incheiate 23 de contracte de finantare cu beneficiarii, in valoare de aproximativ 204 milioane euro (din care fondurile UE reprezinta circa 180 milioane euro), iar restul contractelor (pana la 281) se afla in curs de semnare.
De asemenea, au fost aprobate, pana in prezent, 166 de proiecte, in valoare de 5,46 miliarde lei (circa 1,51 miliarde de euro), din care circa 3,9 miliarde lei (peste un miliard de euro) reprezinta fonduri UE si au fost incheiate 12 contracte de finantare in valoare de peste 207 milioane lei (aproximativ 57 milioane euro).
Multe cifre, multi bani, multe sperante intr-un viitor care trebuie sa sune bine.
MEF mai informeaza ca in ceea ce priveste POS Mediu, au fost transmise, pana la jumatatea lunii iunie, spre aprobare Comisiei Europene 8 proiecte majore, in valoare de aproximativ 864 milioane euro. Totodata, au fost depuse 48 de proiecte in domeniul biodiversitatii, in valoare de peste 200 milioane lei (circa 55 milioane euro).
Pentru POS Transport, se preconizeaza ca in semestrul al II-lea al acestui an sa se transmita la Comisia Europeana trei proiecte majore, ce vor fi cofinantate de institutii financiare internationale.
In ceea ce priveste Programul Operational Sectorial “Cresterea Competitivitatii Economice” (POS – CCE) au fost depuse 569 proiecte, in valoare de 2,78 miliarde lei (circa 772 milioane de euro) in domeniul investitiilor pentru IMM, cercetarii si tehnologiei informatiei, acestea aflandu-se in proces de evaluare.
Acestea sunt doar cateva dintre sumele care se preconizeaza ca vor intra in tara noastra, ca vorba ceea: „Reconstructia continua!”

S.M.

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.