Stabilirea preţurile medicamentelor dupa o noua metoda de calcul

Stabilirea preţurile medicamentelor dupa o noua metoda de calcul

0 500

Preţurile medicamentelor ar putea fi stabilite, de la 1 iulie, potrivit unei noi metode de calcul.

Ministerul Sănătăţii a adoptat un ordin potrivit căruia vor exista două cataloage – unul public, cu preţurile maximale care pot fi folosite pe teritoriul României; şi un al doilea, denumit CANAMED, care va conţine preţurile ce vor fi decontate de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate.

Distribuitorii de medicamente consideră că aplicarea acestui ordin va bulversa piaţa şi va îngreuna accesul pacienţilor la tratament.

Directorul executiv al Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente, Dan Zaharescu, susţine că această perioadă în care se stabilesc preţurile la medicamente creează o stare de nesiguranţă tuturor participanţilor la sistemul sanitar.

„Aceste incertitudini au dus deja la un blocaj în sistem. Faptul că se aşteaptă o scădere semnificativă a preţurilor medicamentelor descurajează atât distribuitorii, cât şi farmaciştii să aibă stocuri semnificative de medicamente în enităţile lor”, a spus Dan Zaharescu.medicamente-600-x-400

Unul dintre reprezentanţii pieţei farma, Iulian Trandafir, spune că în două, trei săptămâni de la aplicarea ordinului piaţa farmaceutică s-ar putea bloca.

Producătorul poate să factureze către noi, către distribuitori, noi nefiind în contract cu Casa, la preţurile mari din Catalogul public, noi trebuind, la rândul nostru, să facturăm către farmacii cam cum vrem noi, pentru că nu este clar. Eu pot să îi facturez la preţul mare şi, atunci farmacia este în contract cu Casa, este obligată să vândă la preţ mic”, a declarat Iulian Trandafir.

El a mai precizat că acest sistem în care funcţionează două cataloage de preţuri la medicamente a mai fost în Spania, dar metoda a fost criticată de Comisia Europeană. RRA

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.