Sprijin financiar pentru agricultori

Sprijin financiar pentru agricultori

0 119

Operatorii economici, persoane fizice sau juridice, inregistrati pentru producerea de seminte sau material saditor, vor primi sprijin financiar in valoare totala de 23,225 milioane lei din partea statului, pentru productia certificata oficial destinata insamantarii si plantarii in toamna anului 2008 si primavara anului 2009.
Guvernul a aprobat, in sedinta de astazi, speciile si valoarea ajutorului financiar ce urmeaza sa fie acordat, precum si Normele metodologice pe baza carora se va realiza transferul fondurilor. Ajutorul financiar provine din fondurile alocate cu aceasta destinatie de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale pe anul 2009 si se asigura incepand cu data de 1 ianuarie 2009. Derularea si decontarea fondurilor alocate ca ajutor financiar pentru productia interna de seminte si material saditor se realizeaza prin Agentia de Plati si Interventie in Agricultura.
Sprijinul financiar va fi alocat pentru urmatoarele produse, in functie de categoria de samanta (prebaza, baza, Clasa A si B):
• • cartof: valoarea ajutorului financiar este cuprinsa intre 25 lei/100 kg si 35 lei/100 kg;
• • pomi altoiti si nealtoiti: valoarea ajutorului financiar este cuprinsa intre 250 lei/100 bucati si 700 lei/100 bucati;
• • arbusti fructiferi (zmeur, mur, coacaz, afin) – valoarea ajutorului financiar este cuprinsa intre 115 lei/100 bucati si 230 lei/100 bucati
• • capsun – valoarea ajutorului financiar este cuprinsa intre 9 lei/100 bucati si 15 lei/100 bucati;
• • vite altoite sau pe radacini proprii – valoarea ajutorului financiar este cuprinsa intre 200 lei/100 bucati si 300 lei/100 bucati.
Termenul maxim pana la care pot fi vandute semintele sau se pot insamanta ori planta, dupa caz, este data de 30 iunie a anului de vanzare.
Potrivit Normelor metodologice aprobate de Guvern, beneficiarii ajutorului financiar vor adresa o cerere centrelor judetene ale Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura sau centrului APIA al municipiului Bucuresti. Cererea va fi insotita de documente care vor certifica autorizarea operatorului economic, provenienta semintelor si a materialului saditor, precum si lista si datele de identificare ale cumparatorilor. Termenul limita pentru depunerea cererii si a documentelor insotitoare este 15 iulie 2009.
Inspectoratele teritoriale si Laboratorul Central pentru Calitatea Semintelor si a Materialului Saditor au obligatia sa verifice si sa confirme, inainte de aprobarea acestor cereri, daca operatorii economici care solicita sprijin financiar sunt inregistrati pentru producerea de seminte sau material saditor, iar cantitatea pentru care solicita ajutorul financiar a fost produsa in baza unui contract si/sau a unei declaratii de multiplicare.
Ajutorul financiar se acorda o singura data pentru aceeasi cantitate de seminte si material saditor certificate oficial produse si comercializate si/sau utilizate pentru insamantare sau plantare proprie de catre producator.
Actul normativ stabileste ca semintele si materialul saditor cumparate pentru insamantare sau plantare nu se comercializeaza, nu se folosesc in alte scopuri decat cel pentru care au fost cumparate si nu se pastreaza pe stoc. Nerespectarea acestor prevederi constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 5.000 la 20.000 lei, anularea autorizatiei de producere a semintelor si materialului saditor, precum si cu obligarea la restituirea sumelor incasate, actualizate in functie de nivelul inflatiei.
Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se fac de catre persoane imputernicite de MADR.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.