Spre Marte fara bilet de intoarcere

Spre Marte fara bilet de intoarcere

0 172

Fostul astronaut american Edwin „Buzz” Aldrin, cel care, in 1969, a fost al doilea om care a calcat pe luna, pledeaza pentru zboruri cu echipaj uman spre Marte, dar fara revenire pe Pamant.
„De ce sa ne chinuim sa depasim dificultati si greutati imense ca sa readucem cativa oameni pe pamant dupa un an sau un an si jumatate? Cine vrea sa zboare pe Marte trebuie sa fie pregatit pentru o viata de pionierat, de colonist, acolo, fara sa spere la o intoarcere acasa. Iar pentru asemenea zboruri sunt sigur ca nu vor lipsi voluntarii.”
Aldrin, acuma in varsta de 78 de ani, a facut aceste remarci aflandu-se la Paris, cu ocazia prezentarii filmului „Fly Me to the Moon”.
El a mai declarat: „Chiar daca pe Marte nu exista o atmosfera ca pe Pamant, in schimb se gaseste destula apa, iar cei ce se vor stabili acolo o pot folosi. Nicaieri in alta parte nu se gasesc posibilitati de viata asa de asemanatoare cu cele de pe Pamant, ca pe Marte. Iar acesti pionieri ai spatiului pot fi trimisi acolo pe la 30-35 de ani. Pana sa atinga 65 de ani, poate va gasi stiinta vreo posibilitate de a-i aduce inapoi. Sau se vor pensiona acolo.”
Cu toate ca a zburat in spatiu si a pus piciorul pe Luna, Aldrin a spus ca el nu ar fi bun pentru o asemenea misiune, cu viata intr-un asemenea colectiv, asa ca, si daca s-ar fi putut, la vremea sa, intreprinde o asemenea calatorie fara intoarcere, el nu ar fi participat.

Dan Bota

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.