Spatiile verzi, mijloc de imbunatatire a calitatii mediului

Spatiile verzi, mijloc de imbunatatire a calitatii mediului

0 332


Situatia sptiilor verzi din localaitati, mai ales din marile orase este alarmanta. In Brasov, in ultimii ani, a fost “chelita” jumatate din suprafata verde. Gradinile, zonele de verzi din jurul blocurilor, odinioara bine intretinute si estetice (acum cativa ani, vara, era o placere sa te plimbi prin cartiere, era plin de flori de toate culorile, care mai de care mai parfumate).


Gardurile vii din arbusti, adevrate bariere ecologice ce protejau blocurile au fost distruse. Copacii au fost taiati, iar rondurile de flori au disparut incet datorita numeroaselor santuri, sapaturi, reparatii, asfaltari ori constructii de parcari, ori alte obiective.


Si dupa ce toate acestea au fost desvarsite, reinventam roata. Dupa cum se arata intr-un comunicat de presa, Ministerului Mediului si Dezvoltarii Durabile (MMDD), a initiat procedurile, pentru aprobarea Ordonantei de Urgenta, privind instituirea „Programului National de imbunatatire a calitatii mediului prin realizarea de spatii verzi in localitati”.


Referindu-se la acest act legislativ, Doamna Lucia Ana Varga, Secretar de Stat in Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile, initiatorul programului, a subliniat faptul ca: „Spatiile verzi din zonele urbane au o influenta puternica asupra calitatii vietii pentru cetatenii ei. Daca sunt bine administrate, spatiile verzi, parcurile, aliniamentele plantate si scuarurile pot deveni locuri distincte si atractive din arealul urban. De asemenea, spatiile verzi sunt importante pentru biodiversitatea urbana fiind unele dintre cele mai importante instrumente de protectie a mediului in zonele urbane.”


Scopul prezentei Ordonante de Urgenta il constituie imbunatatirea factorilor de mediu din localitatile urbane prin realizarea de zone verzi, modernizarea spatiului din localitati, intr-o maniera care sa includa dezvoltarea corespunzatoare a spatiilor, prin infiintarea de noi parcuri, scuare si aliniamente plantate, precum si prin reabilitarea celor existente.


Proiectul se adreseaza cu precadere autoritatilor administratiei publice locale, care sunt beneficiarii directi ai obiectivelor de investitii realizate si indirect locuitorilor intregii comunitati urbane.


Bianca Sorescu

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.