Spania in razboi cu fumatorii

Spania in razboi cu fumatorii

0 94

Spaniolii vor descoperi duminica dimineata ca ceea ce considerau adesea un drept inalienabil – savurarea unei tigari si a unui pahar de vin, intr-un bar – a devenit interzis, din cauza uneia dintre cele mai dure legi anti-fumat din Europa, dupa cea promovata de Irlanda, relateaza AFP.

Legislatia actuala, in vigoare din 2006, este in prezent una dintre cele mai permisive din Europa, iar barurile si restaurantele sunt in general pline de fum. Daca fumatul la locul de munca, in transporturile publice si in magazine este interzis, patronii de cafenele si restaurante au ultimul cuvant si pot permite fumatul in localurile pe care le conduc. Si, pentru a-si pastra clientii, multi dintre ei opteaza pentru fumatori.
Incepand de duminica, fumatul va fi interzis in baruri si restaurante, in locurile de joaca pentru copii si in curtile spitalelor si institutiilor de invatamant. Legea spaniola este adoptata la sapte ani de la reglementarile dure promovate de Irlanda, prima tara europeana care a interzis tutunul in locurile publice.

Industria hoteliera acuza insa aceste reglementari foarte dure. Guvernul „a impus o interdictie totala, fara a tine cont de cifrele pe care le-am prezentat, fara un studiu riguros si obiectiv”, acuza Jose Luis Guerra, vicepresedinte al Federatiei spaniole a hotelierilor.
El sustine ca barurile si restaurantele au fost afectate puternic de criza economica, acumuland 31 de luni de scadere a vanzarilor. Potrivit acestuia, legea va antrena o noua scadere de 5% a veniturilor restaurantelor, de 10% pentru baruri si de 15% pentru discoteci.
Spania va aplica „una dintre cele mai radicale legi anti-fumat din lume”, spune si Dominic Brisby, presedintele societatii spaniole de tutun Altadis. „Este mai dura si decat in Irlanda, pentru ca acolo oamenii pot fuma afara, iar aici este interzis in unele cazuri”.
Ministrul Sanatatii, Leire Pajin, argumenteaza insa ca legea este „o etapa decisiva pentru mentinerea sanatatii populatiei spaniole”.

In Spania, tabagismul „activ” omoara in fiecare an aproximativ 53.000 de oameni, la care se adauga intre 1.500 si 3.000 de fumatori pasivi.

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.