Spanacul (Spinacia oleracea).

Spanacul (Spinacia oleracea).

0 254

Planta originara din Iran si Caucaz, se cultiva in scopuri alimentare si medicinale.In Europa a fost adus din Persia de catre arabi, mai intai in Spania, apoi s-a raspandit in celelalte tari, incepand cu secolul al IV-lea.


Pe langa gustul lui agreabil, spanacul este apreciat si folosit in alimentatia de primavara datorita compozitiei sale bogate in saruri minerale si in vitamine.


Este foarte bogat in saruri minerale. Spanacul are un continut foarte ridicat de vitamina A, C si acid folic (vitamina B9). De asemenea el aduce cu sine si o cantitate insemnata de riboflavina (vitamina B2), vitamina B6, fer si magneziu.



  1. Proprietati :

?         Activeaza functia pancreatica


?         Antianemic


?         Anticancer


?         Antiscorbutic


?         Remineralizant de mare valoare


?         Tonicardiac



  1. Indicatii :

?         anemie


?         astenie fizica si nervoasa


?         astm bronsic


?         ateroscleroza


?         cardiopatie ischemica


?         covalescenta


?         diabet zaharat


?         gripa


?         hipertensiune arteriala


?         obezitate


?         palpitatii


?         rahitism


?         remineralizant


?         scorbut


?         vermifug.



  1. Modul de folosire :

?         Crud -Salata verde din frunze de spanac, suc de lamaie, putin ulei si sare dupa gust.


?         Se recomanda consumarea lui in forma cruda in salate, sub forma de suc – 1 pahar in fiecare dimineata sau preparat. Pentru beneficii maxime este bine sa fie consumat si gatit astfel incat carotenoizii antioxidanti sa faca mai usoara absorbtia elementelor nutritive de catre organism.


?         Preparare la microunde: unul dintre cele mai sanatoase metode de a gati spanacul pentru ca isi pastreaza aproape toti nutrientii; se pun in vasul de microunde frunzele spalate fara a fi sterse, se acopera si se gatesc timp de 4-7 minute.


?         Frunzele fierte in ulei de masline se folosesc in cataplasme contra arsurilor, pecinginilor


?         Suc de spanac, 1 pahar in fiecare dimineata in depresiile fizice si nervoase.


?         Extractul de spanac (100 ml suc proaspat) in adaos cu 30 g polen apicol (pulbere) stimuleaza secretia pancreatica.


?         Vin tonic: 750 ml vin rosu si 200 ml suc de spanac. Se recomanda o lingura de trei ori pe zi, inainte de mese.


?         100 g semintele de spanac macinate fin amestecate cu 400 g de miere, administrate cate o lingurita de trei ori pe zi, au efect laxativ in constipatie si hemoroizi.


?         Pentru eliminarea acidului oxalic la persoanele cu probleme renale sau ale articulatiilor, se recomanda fierberea spanacului in mai multe ape.


?         Apa in care a fiert spanacul se foloseste la spalarea lanii negre.


?         Cosmetica : Contribuie la mentinerea imunitatii inaintea bolilor si la pastrarea aspectului sanatos al pielii si al parului.


?         Contraindicatii: nu se recomanda consumul unor mari cantitati de spanac in cazul persoanelor cu afectiuni hepatice, reumatism, litiaza renala, inflamatii intestinale.


 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.