Spaga de inmormantare

Spaga de inmormantare

0 197

O ironie amara adauga accente tragice la moartea fetitei de sase ani, care a decedat in bratele mamei sale, in drum spre spital! Raportul medicului legist care a efectuat necropsia a stabilit ca decesul a fost provocate de spargerea unuia din cele doua chisturi gigantice formate pe ficatul fetitei inca de acum doi ani! Cu alte cuvinte, dupa ce timp de doi ani ficatul fetitei a fost ros de viermii care se formau acolo, copila moare cand familia o aduce in sfarsit la medic, unde i se depisteaza cauza palorii nefiresti si a lipsei de apetit pentru joaca, despre care vorbeste chiar bunica fetei. Amanarea operatiei cu cateva zile – de joi pentru luni – fara motiv, in opinia familiei indurerate – risca sa devina in detaliu fara prea mare importanta in contextul in care spargerea chisturilor ar fi putut surveni oricand in acest interval de 24 de luni, cand fetita ar fi putut sucomba de socul anafilactic si respirator care i-a si pus, de altfel, capat vietii.
Trupul neinsufletit al copilei a fost predat ieri familiei, care face acum pregatirile de inmormantare, in asteptarea unei reactii din partea autoritatilor la plangerile depuse la Politie si la Colegiul Medicilor. Familia il acuza pe medicul chirurg de la Spitalul de Pediatrie Brasov care ar fi trebuit sa o opereze pe fetita, dar a amanat interventia pentru luni, 3 august, de neglijenta in serviciu dupa ce i-a permis sa o ia acasa pe micuta pacienta, pana la noul termen al operatiei.
Concluziile medicului legist par sa-i absolve de raspundere atat pe chirurgul care a amanat interventia, cat si pe medicul care i-a prescris copilei tratament medicamentos pre-operatoriu.
Desi varianta culpei medicale pentru moartea fetitei pare inlaturata pentru moment, ramane de clarificat atitudinea chirurgului pe perioada celor cateva zile in care fetita a fost internata la Spitalul de Copii. Mama il acuza de indiferenta, in conditiile in care nu si-a vizitat deloc pacienta in acest rastimp. Probabil pentru a-i schimba aceasta atitudine fata de copila in suferinta familia s-a simtit obligata sa-i plateasca medicului in avans suma de 14 milioane de lei vechi.
Chirurgul nu a fost de gasit ieri la spital, iar purtatorul de cuvant al institutiei a refuzat sa faca vreo declaratie pana la finalizarea anchetei declansate de catre Colegiul Medicilor. Chiar daca acesta nu va stabilita nicio culpa medicala in sarcina chirurgului, eventuala decizie nu va sterge grotescul gestului de a incasa banii pentru o operatie anuntata dificila si cu sanse firave de reusita care nu a mai avut loc si care acopera acum pretul inmormantarii. Sau poate nici pe acela.

Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.