Spadă veche de 3.000 de ani, descoperită într-o balastieră din Buzău

Spadă veche de 3.000 de ani, descoperită într-o balastieră din Buzău

0 77
„Apa trece, pietrele rămân” spune un proverb românesc. Iar, uneori, în urmă rămân şi artefacte istorice de mare valoare. Aşa s-a întâmplat la o balastieră din Buzău, unde un angajat a găsit, pe banda transportoare cu nisip, o spadă din epoca bronzului târziu. Specialiştii au ajuns la concluzia că obiectul are o vechime de peste 3.000 de ani.Spada din bronz este una dintre cele mai importante descoperiri arheologice făcute în Buzău în ultimii ani. Specialiștii spun că arma, lungă de aproape jumătate de metru, a fost creată într-o matriţă iar petele de la suprafață provin de la contactul cu obiecte din fier. Iar lipsa manerului arată că materialul din care a fost confecționat era perisabil

Spada veche de aproape patru milenii a fost cizelată cu grijă și pare să fi aparținut unui nobil. Arheologii nu exclud ca arma să fi fost îngropată alături de războinicul care a folosit-o. Pentru a preveni deteriorarea artefactului, după curățare spadă a intrat într-un proces de carantină.

După conservare, spada va fi expusă alături de alte obiecte din aceeași epocă descoperite pe șantierele arheologice din județul Buzău. Norocosul muncitor care a făcut descoperirea va fi recompensat de către muzeu. (Sursa: StirileTVR)

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.